Otvorenje 14. siječnja

Izložba u galeriji ULUPUH: Kristina Lugonja / Filip Havranek: Sinteza

19.01.2022 u 15:42

Bionic
Reading

Svjetlo je nevidljivo. Tek u interakciji s okolinom postaje jasan njegov učinak, a prostor oko nas vidljiv. Iako je neuhvatljivo i naizgled se njime ne može upravljati, svjetlo je moguće kontrolirati i razne varijacije uzrokuju da osvijetljeni predmet ima različita lica. Oblikujući svjetlo, mijenjamo pogled na svoje okruženje

Izložena svjetiljka nastala je kao rezultat istraživanja novih načina upravljanja svjetlom. Pritom se koriste analogne i intuitivne metode njegovog kontroliranja i usmjeravanja. Iako se tkanina zbog svojih karakteristika često koristi kao sjenilo, cilj ovog rada je još više istražiti i iskoristiti njezine mogućnosti, što rezultira novim tipologijama, stoji u najavi.

Rezultat je ovješena svjetiljka čijim se pomicanjem kontrolira smjer svjetla i osvijetljenost prostora. Tkanina istovremeno nosi izvor svjetla, omogućava njegovo usmjeravanje te služi kao sjenilo. Vertikalnim pomicanjem tkanine osigurava se podešavanje koncentracije svjetla, razine raspršenosti i intime – jednostavna gesta utječe na atmosferu. Svjetiljka ujedno služi kao razdjelnik prostora, što je naglašeno postavljanjem fotelje Juno, također novim radom dizajnera.

Sažeta biografija autora

Kristina Lugonja industrijska je dizajnerica iz Zagreba. Magistrirala je na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 2010. godine. Nakon završenog fakulteta radila je kao vanjski suradnik na Studiju dizajna, urednik u časopisu za arhitekturu i dizajn interijera te kao projektant arhitektonske rasvjete za rezidencijalne i javne prostore u Hrvatskoj. Članica je HDD-a i HZSU-a.

Filip Havranek industrijski je dizajner iz Zagreba. 2006. upisuje Studij Dizajna pri Arhitektonskom fakultetu. Nakon 3 godine studija napušta fakultet kako bi se posvetio praktičnim znanjima i vještinama u industrijskom dizajnu i procesima proizvodnje, između ostalog, kao industrijski dizajner i voditelj razvoja za renomirane domaće proizvođače namještaja.

Lugonja i Havranek zajedno rade od 2011. godine te su osvojili veći broj domaćih i inozemnih nagrada u području produkt dizajna i rasvjete, uključujući tri Red Dot nagrade. Surađivali su s više domaćih i inozemnih tvrtki, domaćim arhitektima na projektima dizajna interijera te su razvili nekoliko samoiniciranih projekata s lokalnim obrtnicima. 2019. godine Havranek i Lugonja su svoju kreativnost usmjerili i u područje poduzetništva te osnovali startup Pleme.

Otvorenje izložbe je u petak, 14. siječnja od 19 do 21 sat.

*Radi epidemiološke situacije službenog otvorenja neće biti. Molimo sve posjetitelje da se pridržavaju epidemioloških mjera, koriste maske, održavaju distancu i koriste dostupan dezinficijens, te dolaze unutar navedenog termina (19 do 21). Broj posjetitelja je ograničen i molimo sve za razumijevanje.

Radno vrijeme Galerije ULUPUH, Ilica 13/1.kat, Zagreb, je radnim danom od 10 do 17 sati i subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom Galerija je zatvorena. Ulaz je slobodan.

  • Organizator izložbe: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti
  • Izrada svjetiljki: Bertol Metal
  • Izrada fotelja: Pleme
  • Izložba je realizirana uz financijsku potporu Grada Zagreba.