nikad jača konkurencija

[FOTO] Riječki Balet na današnjoj audiciji bira dvoje novih plesača, u prvom krugu pristiglo im je čak 500 prijava zainteresiranih kandidata

19.01.2022 u 13:51

Bionic
Reading

Novoizabrani plesači brzo će krenuti s radom u riječkom kazalištu, s obzirom na to da će njihov prvi angažman u ansamblu biti u travnju u baletu 'Romeo i Julija ' u koreografiji Jirija Bubeničeka

U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci održava se audicija na kojoj će biti odabrano dvoje plesača za dvogodišnji angažman u baletnom ansamblu, a njihov će prvi nastup biti u travnju u baletu "Romeo i Julija", najavila je u srijedu ravnateljica Baleta Maša Kolar.

Komisiji će danas na pozornici svoje vještine i osobnost pokazati 23 plesača, odabranih od 500 kandidata prijavljenih na međunarodnu audiciju, a ravnateljica Baleta napominje da se traže jedna plesačica i jedan plesač, koji će dobiti ugovor o radu na dvije godine.

Novoizabrani plesači brzo će krenuti s radom u riječkom kazalištu, s obzirom na to da će njihov prvi angažman u ansamblu biti u travnju u baletu "Romeo i Julija" u koreografiji Jirija Bubeničeka za koji pripreme počinju krajem veljače, rekla je Kolar, koju je iznenadilo veliko zanimanje kandidata.

U prvom krugu je od 500 prijavljenih temeljem video materijala koje su poslali odabrano njih 30. Kandidati u užem izboru pozvani su da uživo na riječkoj sceni pokažu što mogu. Nekolicina ih nije mogla doći jer su oboljeli od covida-19, pa će se za njih organizirati posebne audicije, dodala je.

Konkurencija u baletu ranije nije bila snažna kao danas

Ravnateljica ističe da konkurencija u vrijeme dok je ona plesala i pokušavala naći posao nije bila tolika kao danas. "Ovo je nevjerojatno, mladi ljudi s 19 godina zreli su i sposobni nastupati, a u moje vrijeme je bilo potrebno mnogo više vremena da sazrijemo u plesačke osobnosti", rekla je Kolar.

Od kandidata se prvenstveno traži individualnost, naravno, uz najviše baletne tehničke sposobnosti i vještine u suvremenom plesu, istaknula je. "Svi su već putem videa pokazali svoje vještine i one su neupitne, a sad tražimo od njih nešto posebno, što zrači, zato je audicija na sceni, gdje se bolje primjećuje prezentnost na sceni, nego u baletnoj dvorani", zaključila je.

Kandidati dolaze iz Francuske, Italije, Velike Britanije, Španjolske, Izraela, Norveške, Srbije i Hrvatske.

  • +26
Međunarodna audicija za nove članove baletnog ansambla HNK Ivana pl Zajca Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Jedna od kandidatkinja, Valerie Pelletier de Chambure iz Francuske rekla je da je ovo odlična prilika za predstavljanje, posebno u vrijeme pandemije. Njezina sunarodnjakinja Ombline Noyer u Rijeci je otkrila novu baletnu kompaniju za koju do sad nije znala. "Primijetila sam da ima odličan potencijal, rekla je. Sviđa mi se repertoar, a jedna od glavnih odlika ansambla je da svaki plesač ima svoju osobnost", rekla je Noyer.

Kandidat Vid Vugrinec iz Zagreba jedan je od dvojice Hrvata na audiciji. Smatra da je dobro početi karijeru u ovakvom ansamblu. "Nadam se da ću dobiti posao, pa da mogu plesati pred svojom publikom", rekao je. "Za ovu audiciju se spremamo cijeli život. Od malih nogu krećemo sa školama i nastavljamo na akademijama", rekao je Vugrinec, dodajući da svakodnevno vježba po šest do sedam sati.