U KUĆI EUROPE

Izložba otkupljenih umjetničkih djela za Europski parlament

14.12.2013 u 11:40

Bionic
Reading

Djela osmero uglednih hrvatskih umjetnika otkupio je Europski parlament za svoj stalni postav, a prije no što budu u Europskome parlamentu u Bruxellesu i Strasbourgu svjedočila o suvremenoj umjetnosti u najmlađoj članici Europske unije (EU), predstavljena su hrvatskoj javnosti na izložbi otvorenoj u Kući Europe u zagrebačkome Ban centru

Trojica 'gorgonaša' i akademika - Ivan Kožarić, Đuro Seder i Josip Vaništa, njihovi mlađi kolege akademkinja Nives Kavurić Kurtović i akademik Boris Bučan te Sanja Iveković, Ivana Franke i Zlatan Vehabović - umjetnici su različitih generacija i različitih likovnih izričaja. Njihova djela dio su male, ali izuzetne kolekcije koja će, poput kolekcija ostalih 27 zemalja članica Europske unije (EU), biti 'tihi svjedoci' suvremene likovne umjetničke prakse u najmlađoj članici EU-a, koji je složen, ali i čudesan projekt zajednice od pola milijarde ljudi, istaknula je voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić.

Izložbu je otvorio predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i istaknuo da je riječ o važnom doprinosu predstavljanju hrvatske kulture u Europi. Jer, dodao je, nacionalna kultura prelazi granice nacije u kojoj je nastala, a istodobno na najbolji mogući način uvrštava naciju u širu cjelinu za koju se može reći - ujedinjeni u različitosti.


Leko je zahvalio hrvatskim umjetnicima na tome što hrvatsku kulturu predstavljaju na tako visokoj razini, a osobno je čestitao i na otvorenju izložbe nazočnim umjetnicima - akademicima Đuri Sederu i Borisu Bučanu te Ivani Franke.

Violeta Simeonova Staničić podsjetila je da je Ured za informiranje Europskoga parlamenta, želeći da se Hrvatska, kao najmlađa članica EU-a, predstavi i svojom umjetnošću, obavijestio najuglednije hrvatske kulturne institucije o tome projektu i zatražio mišljenje tih institucija. Izrazila je veliko zadovoljstvo što je konačna odluka donesena konsenzusom svih uključenih u proces odabira, što su posvjedočili i v.d. ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić i kritičar Marko Golub.

Voditeljica Ureda podsjetila je da je Umjetnička zbirka Europskog parlamenta utemeljena 1980. na inicijativu prve predsjednice izravno izabranoga Europskog parlamenta Simone Veil. Zbirka danas obuhvaća više od 600 slika, skulptura i drugih umjetnina iz svih zemalja članica EU-a i šire.

Violeta Simeonova Staničić pozvala je zainteresiranu javnost da u ponedjeljak, 16. prosinca, na Dan otvorenih vrata Kuće Europe, besplatno razgledaju izložbu. Ukazala je i na to da je izložba prigoda i da se na jednome mjestu vide odabrana djela hrvatskih umjetnika koja će, rekla je, kada 'stignu' u Europski parlament, biti postavljena na različitim mjestima.

Otvorenju izložbe nazočili su, među brojnim uzvanicima, i hrvatski europarlamentarci i članovi diplomatskoga zbora te potpredsjednik Hrvatskoga sabora Nenad Stazić.