POVEZANOST PLESA I ŽIVOTA

Izložba o onima koji ne poštuju zakone fizike

21.01.2012 u 20:48

Bionic
Reading

Točno je da su ples i život povezani, kako je 1903. rekao slavni kipar Rodin, no danas plesače mlađe od Michaela Jacksona povezujemo s virtualnim životom

Ples kao estetski kapital središnja je tema grandiozne izložbe u pariškom Centru Pompidou. Mediji su je već ocijenili osobito rafiniranom i briljantnom, a kako i ne bi kad se osim velikim plesačima bavi svim aspektima plesa od 1900. do danas.

'Život i ples su nedjeljivo povezani', uskliknuo je slavni kipar Rodin kad je 1903. njemu u čast slavna heroina plesne umjetnosti Isadora Duncan odjevena u antičkom stilu, ekstatično otplesala dionicu koja je pokazala svu njezinu plesnu osobnost, koju su joj tek kasnije priznali. I Oscaru Kokoschki isto je tako poticajan bio ples slavnog Nižinskog. Činilo mu se da ne poštuje zakone fizike! Jasno da je i slavni Nurejev u tom smislu postavio nove zakone fizike tijela.

Kustosica Christine Macel pokazala je svu složenost mreže umjetnosti i plesa, odnosno plesne umjetnosti i njezinih tumača. Pokazalo se između ostalog: plesačica i umjetnik, slikar, vrlo su plodna umjetnička kombinacija. Od Bauhausa i Oscara Schlemmera, do Warhola i Pollocka pa nadalje, to je jasno kao dan. Do danas, kad pozornicama i medijima vlada neopisiva plesna šarada.