POMOĆ MUZEJU BIH

Izložba nakita središnji događaj Noći muzeja

30.01.2014 u 12:42

  • +20

Nakit iz fundusa Zemaljskog muzeja BiH

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mimara

Bionic
Reading

Nakit iz fundusa Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu naziv je izložbe koja će u Noći muzeja biti otvorena u Mimari, a predstavlja središnje događanje ovogodišnje Noći muzeja koje ima humanitarni karakter jer će dio novca od prodajne izložbe replika nakita biti dodijeljen Zemaljskom muzeju

Izbor šezdesetak primjeraka nakita nastalog od 4. st. pr. Kr. do početka 20. st., obuhvaća arheološke nalaze s naglaskom na srednjovjekovnoj građi i etnografske primjerke nakita i opreme nošnje; donosi presjek produkcije ove vrste građe s područja Bosne i Hercegovine. Izložbom se skreće pozornost na sadašnji status Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu, osnovanog 1888. godine, koji je zatvoren već duže od godinu dana.

Uz to, bit će i izložba replika nakita i njihovih izvedenica izrađenih prema uzorcima nakita iz Odjeljenja za arheologiju i etnologiju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Replike su nastale u suradnji zagrebačkog zlatara-draguljara Zlatka Božića i sarajevskog zlatara-juvelira Senada Sofića,  25posto sredstava od prodaje izdvaja se na račun Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu.