16. STUDENI

Izložba Mirka Ilića 'Tolerancija' u Botaničkom vrtu

13.11.2020 u 13:53

Bionic
Reading

Putujuća svjetska izložba plakata Mirka Ilića "Tolerancija", nastala u povodu Međunarodnog dana tolerancije, bit će postavljena u Botaničkom vrtu PMF-a u Zagrebu od 16. studenoga do 16. prosinca, najavila je zagrebačka Škola primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD)

"Tolerancija" je edukativni i kulturno-umjetnički projekt u čijem središtu je putujuća izložba plakata po koncepciji Mirka Ilića, koju ISO - Izložbeni salon Izidor Kršnjavi Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu organizira drugi put, sada u suradnji s Botaničkim vrtom PMF-a u Zagrebu i kreativnom platformom Organizam.

"Tolerancija predstavlja odnos među ljudima koji u potpunosti prihvaća druge, njihove drugačije običaje, prihvaća druge narode, mišljenja, političke, vjerske, jezične razlike u sklopu snošljivosti i trpeljivosti. Poznavanjem terminologije tolerancije dizajner Mirko Ilić uviđa sveopću netoleranciju među ljudima te na Ljubljanskom festivalu tolerancije dobiva inspiraciju o toleranciji kao takvoj", ističe se u najavi izložbe.

Ilić, dodaje se, u želji i nadi za boljim prihvaćanjem i toleriranjem svakog pojedinca okuplja veliki broj svjetskih dizajnera kojima je zadaća osmisliti plakat koji će vizualnom porukom simbolizirati toleranciju te na kojemu će riječ tolerancija biti ispisana na njihovom materinjem jeziku.

U vrijeme pandemije covida 19 izložba Tolerancije na ogradi Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu poziva prolaznike na pažnju prema svojim sugrađanima, promišljanje o "životnim ogradama" i o značaju prirode u našoj svakodnevici, ističu orgnizatori.

Od 2017. do danas različite inačice izložbe vidjelo je više od 150 tisuća ljudi u 29 zemalja, a broj plakata povećava se svakom izložbom te danas broji više od 160 plakata, napominju.

"Najčešći razlozi netolerancije su pripadanje 'pogrešnom' plemenu, 'pogrešna' boja kože, 'pogrešna' spolna orijentacija, 'pogrešna' religija", ističe Ilić u povodu izložbe dodajući da su tri od ta četiri "pogrešna" razloga prouzrokovani rođenjem, a to je nešto za što osoba nije odgovorna i nije uopće u mogućnosti nadzirati.

Na izložbi će biti izloženi i plakati domaćih dizajnera Borisa Bućana, Borisa Ljubičića, Dejana Kršića, Roberta Čanka i Svena Sorića.