100%VITIĆ

Izložba i novine posvećene legendarnom arhitektu Ivi Vitiću

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 15.12.2017 12:18
  • Objavljeno 15.12.2017 u 12:18
Zidne novine posvećene Vitiću

Zidne novine posvećene Vitiću

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Bacači Sjenki

Stotu obljetnicu rođenja Ive Vitića 18. prosinca Bacači Sjenki obilježit će objavom 26. izdanja Zidnih Novina Grada Zagreba, ovoga puta posvećene zagrebačkim realizacijama čuvenog arhitekta, te izložbom njegovih ostalih ostvarenja, koja se otvara u Društvu arhitekata Zagreb

'Prošlo je nešto više od 100 godina od rođenja jednog od najznačajnijih hrvatskih i europskih arhitekata koji je s više od 100 uspješnih i uglavnom sačuvanih realizacija jedan od najprisutnijih arhitekata na prostorima bivše Jugoslavije. Višestruko međunarodno priznanje, kvaliteta njegovih izvedbi, brojnost njegovih realizacija priziva primjerenu pažnju gradova u kojima je rođen ili pokopan – Zagrebu i Šibeniku', piše u priopćenju umjetničke organizacije Bacači Sjenki koja se već više od deset godina bavi promicanjem i očuvanjem djela arhitekta Ive Vitića u sklopu projekta 'Čovjek je prostor: Vitić_Pleše'.

Uz to, Bacači Sjenki, koje vodi Boris Bakal, od 2004. rade na obnovi jednog od najvažnijih djela arhitekta Vitića, obnovi Bloka Narodne Banke u Laginjinoj ulici 7 i 9 u Zagrebu, koja se upravo ove godine, na stogodišnjicu njegova rođenja privodi kraju.

Bacači Sjenki u čast Ive Vitića 18. prosinca objavit će njemu posvećene Zidne novine, ujedno 26. izdanje projekta pokrenutog 2006., s namjerom da istraživanja materijalne i nematerijalne kulturne baštine i povijesti grada učine vidljivim u javnom prostoru. Zidne Novine 'izlaze' u napuštenim reklamnim kaslićima diljem Zagreba, a edicija posvećena Vitiću prikazat će njegova zagrebačka djela za koja Bacači Sjenki tvrde da su 'trajno odredila kulturu stanovanja i hrvatski arhitektonski identitet'.

Pridružena izložba u DAZ-u, kao mali spomen na velikog stvaratelja, predstavit će deset od stotinjak njegovih ostvarenja, a organizatori se nadaju da će biti poticaj da se opus Ive Vitića u sljedećim godinama dostojno predstavi domaćoj i međunarodnoj javnosti.

  • +11
  • +8

Obnovljeni Vitićev neboder u Laginjinoj ulici

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Autori i suradnici izložbe i edicije Zidnih Novina su Sandra Uskoković, Boris Bakal, Leo Vukelić, Mare Šuljak i Marko Ambroš, a mogu se vidjeti do 30. prosinca 2017.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!