26. siječnja - 5. veljače

Izložba Gordane Špoljar Andrašić u Galeriji Prsten HDLU-a

18.01.2023 u 12:43

Bionic
Reading

Samostalna izložba Gordane Špoljar Andrašić 'Okrhak memorije II' otvara se u četvrtak, 26. siječnja, u galeriji Prsten Doma HDLU, uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Otvorenje izložbe popratit će gudački kvartet članova Zagrebačkih solista, koji će izvesti dio djela "Ricordi del Passato", skladatelja Dalibora Grubačevića.

Umjetnica će se predstaviti trima serijama radova "Memorabilijar", "Okrhak memorije" i "Tamna materija", u mediju slikarstva i crteža izvedenih u tehnici grafitne olovke, koji proširuje audio zapisom i instalacijom.

Kako se ističe u najavi, time ona stvara sveobuhvatnu atmosferu, koja omogućuje zadiranje u njezin identitet, ali i traženje smisla postojanja te uočavanje varljivosti sjećanja i kod gledatelja.

Po riječima Ive Körbler, zadnjih desetak godina Gordana Špoljar Andrašić se bavi temom mučnih sjećanja na ljudsko stradanje u ratu i Holokaust.

"Kao da su se stekle okolnosti da nakon kompleksnog istraživanja pikturalne materije i slojevitog transponiranja ideja na dvodimenzionalnu ograničenost površine platna umjetnica vlastitu riznicu sjećanja, tragova i krhotina prenese u veći prostor, pojačavajući time emotivni naboj djela i njegov prijenos na promatrače", ustvrdila je u predgovoru.

Gordana Špoljar Andrašić, samostalna umjetnica iz Koprivnice, do sada je priredila više od šezdeset samostalnih izložbi i izlagala na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a ova izložba bit će otvorena do 5. veljače.