duh mjesta

Izložba fotografija Tomislava Šole: Novo čitanje za 2020. godinu

13.01.2021 u 15:00

Bionic
Reading

Muzejski dokumentacijski centar (MDC) postavio je na svojim stranicama virtualnu izložbu "Duh mjesta", s 39 dijapozitiva iz donacije bivšeg ravnatelja MDC-a i umirovljenog profesora Tomislava Šole, građe koju je godinama koristio u svojim izlaganjima i predavanjima

Njegove fotografije, snimljene diljem europskog i sjevernoameričkog kontinenta te Indije od početka 1980-ih do kasnih 1990-ih na ovoj se izložbi, kojoj je kustosica Zrinka Marković, čitaju kroz prizmu 2020., godine izolacije, socijalne distance, lokalnih katastrofa i opće nesigurnosti.

Po riječima kustosice, pregledavajući građu koju je skenirala u vremenu kada smo tek čuli za pošast koja će ući u udžbenike novih generacija, kada je termin "socijalna distanca“ gotovo zamijenio pozdrave i neverbalnu komunikaciju te kada se povijest Zagreba ponovila nakon 140 godina, među nekim dijapozitivima uočila je skrivenu poveznicu, poveznicu koja se na kraju sama nametnula kao tema.

"Ti prizori, zabilježeni fotoaparatom tijekom profesorovih studijskih putovanja, odisali su nekom posebnom, intimnom atmosferom, koja je pružala priliku za osamu, kontemplaciju i otkrivanje tajni okružja. U njima kao da je bio sažet sam duh nekog mjesta", ustvrdila je u predgovoru izložbe.

Jedan od kriterija za odabir fotografija bile su prazne ulice i interijeri, mjesta gotovo bez ljudi i scene koje asociraju na osamljenost, u nekim slučajevima i napuštenost, no istovremeno mogu predstavljati i potencijalni psihički bijeg u sigurnost tijekom vremena kada i egzistencija postaje nesigurna. 

Šola je MDC-u donirao nekoliko tisuća dijapozitiva na kojima su zabilježeni interijeri i eksterijeri brojnih muzeja, njihovi postavi i izložbe, baštinski objekti i lokaliteti, povijesno-kulturne cjeline, ali i oni kojima je autor na marginama svojih putovanja bilježio viđeno. 

Digitalizacija dijapozitiva započela je skeniranjem prve serije od oko 1500 dijapozitiva u proljeće 2020., u doba prvog lockdowna te nekoliko dana nakon potresa koji je oštetio brojne zagrebačke građevine.

Nekoliko stotina dijapozitiva iz donacije Tomislava Šole trebalo bi uskoro biti dostupno na MDC-ovom online katalogu, a tijekom 2021. planira se i odabir digitaliziranih dijapozitiva za nove virtualne izložbe i projekte, kao i nastavak digitalizacije ostatka donirane građe.

Virtualna izložba "Duh mjesta" postavljena je na platformu Google Sites, koja, iako ima ograničene mogućnosti i mane, predstavlja jedan od besplatnih alata pomoću kojeg se može prezentirati građa.