NEĆE BITI SPALJEN

Izlazi nedovršeni roman Vladimira Nabokova

19.11.2008 u 15:00

Bionic
Reading

Nedovršeno djelo 'The Original of Laura' Vladimira Nabokova koje je već 30 godina pod zaštitom pohranjeno u sefu švicarske banke ipak će biti izdano, a njegov sin Dimitrij progovorio je i o njegovu sadržaju

Prije nego je preminuo književnik Vladimir Nabokov je zatražio da se djelo 'The Original of Laura' po njegovoj smrti spali. Napisao ga je ležeći u bolnici posljednju godinu svojega života. Svoju suprugu Veru je tražio da djelo uništi, a nakon što je i ona preminula, piščeva želja je proslijeđena njihovu sinu Dimitriju Nabokovu.

Ipak, sin slavnoga književnika je još početkom godine najavljivao da će djelo objaviti, a ovih dana je progovorio i o radnji romana, prenosi Independent. Izjavio da je i u ovome djelu radnja utemeljena na seksualnom zapletu. Glavni lik je pretio i fizički neprivlačan intelektualac Philip Wild koji je u braku s promiskuitetnom Florom koju je oženio jer ga je izgledom podsjećala na djevojku koju je volio u mladosti. Nezadovoljni Philip čitavo vrijeme razmišlja o samoubojstvu, a radnja i ovoga puta obiluje eksplicitnim opisima seksa.

Vladimir Nabokov je jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih književnika 20. stoljeća. Od dvadesetak objavljenih romana svjetsku slavu donio mu je kontroverzni roman 'Lolita' koji govori o ljubavi muškarca i dvanaestogodišnje djevojčice. Godinama su razni literarni krugovi spekulirali o tome da njegov neobjavljeni roman 'The Original of Laura' po provokativnosti ide rame uz rame s 'Lolitom' te da je riječ o još jednom piščevom remek-djelu.