URUŠAVANJE SUSTAVA

Izdavačima nisu poslani ugovori za potpore, neizvjesno i s otkupima

13.06.2016 u 14:36

Bionic
Reading

Zbog urušavanja sustava potpora i otkupa Ministarstva kulture izdavači će, ako prežive, dramatično morati smanjivati svoje planove. Ugovori za potpore nisu još ni poslani, a zadnji otkup bio je krajem prošle godine

Kakve glavobolje to zadaje izdavačima, najbolje govori činjenica da su u dosadašnjoj praksi u prvoj polovici godine bile obavljene već dvije ture otkupa. Materijali uopće nisu stigli do stola Kulturnog vijeća, potvrdila je to Novom listu preostala članica Vijeća Jasna Kovačević, iako je poziv izdavačima za otkup upućen još 11. travnja.

'Osim potrebe za hitnim rješavanjem potpora koje rekordno kasne, još je veći problem urušena infrastruktura koja treba provoditi otkup, a odgovoran za to je  ministar koji to nije uspio obaviti s Vijećem do kraja mandata', rekao je predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić.

'Novac od potpora i otkupa za mnoge je u prvom dijelu godine bio slamka za disanje', rekao je glavni urednik VBZ-a Drago Glamuzina i dodao da zbog kašnjenja potpora izdavači već stenju i bore se da prežive, a situacija s otkupima za mnoge bi mogla značiti kraj rada.