VELIKO PRIZNANJE

Ivica Šimić dobitnik godišnje nagrade kineskog grada Xi’ana

07.11.2018 u 18:34

Bionic
Reading

Jedan od osnivača i dugogodišnji umjetnički ravnatelj zagrebačkog kazališta Mala scena, Ivica Šimić, dobitnik je prestižne nagrade Xi’an Friendship Exellent Foreign Expert Award za 2018. godinu kineskog grada Xi'ana

Prestižnu nagradu Xi'an Friendship Exellent Foreign Expert Award za 2018. godinu kineskog grada Xi'ana dobio je jedan osnivača i dugogodišnji umjetnički ravnatelj zagrebačkog kazališta Mala scena, Ivica Šimić.

Nagradu dodjeljuje Xi’an, glavni grad kineske provincije Shaanxi, stranim stručnjacima, koji trajno žive i rade u njemu, za ustrajan rad i velik doprinos njegovom ekonomskom i društvenom razvoju. Među deset odabranih stranih stručnjaka, Ivica Šimić je nagradu dobio kao jedini koji dolazi iz područja umjetnosti, kulture i obrazovanja, i to za svoj umjetnički i širi društveni rad u kazalištu za djecu Meriton, u kojem je u sezoni 2016./2017. režirao pet predstava za djecu i mlade, te za rad na sveučilištu Eurasia, gdje predaje Povijest umjetnosti, Dramu i Kazalište. Nagradu je Ivici Šimiću na svečanosti u gradskoj vijećnici uručio gradonačelnik Xi'ana.

Ivica Šimić, glumac i redatelj, tijekom svog bogatog umjetničkog rada režirao je više od 80 naslova u Hrvatskoj, SAD-u, Rusiji, Kini, Azerbajdžanu, Rumunjskoj, Njemačkoj, Taiwanu, Hong Kongu, Meksiku, Koreji i Japanu, a njegove su se predstave izvodile na svim kontinentima i to na najprestižnijim pozornicama svijeta kao što su Sydney Opera House, Kennedy Center u Washingtonu, Barbican Center u Londonu, Koenji Theatre u Tokyu te Nacionalnom kazalištu u Seulu, Koreja.

  • +2
Ivica Šimić Izvor: Promo fotografije / Autor: zkm

Tijekom dva mandata Šimić je bio glavni tajnik centra Assitej International, najvećeg saveza kazališta za djecu na svijetu koji okuplja više od 80 zemalja članica. Tijekom njegovih mandata (2008. - 2014.) svjetski centar kazališta za djecu bio je Zagreb.

Dobitnik je brojnih domaćih međunarodnih nagrada i priznanja, a za osobite zasluge u kulturi odlikovan je Redom Danice s likom Marka Marulića 1996. godine, a od 2016. živi i radi u Xi'anu, u Kini.