VRIJEME ZA DORADU

Ive Šimat Banov objasnio zašto nijedan spomenik Tuđmanu nije dovoljno dobar

05.04.2016 u 15:02

Bionic
Reading

Ive Šimat Banov, autor knjige 'Hrvatsko kiparstvo od 1950. do danas', komentirao je Natječaj za izradu umjetničkog rješenja Spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu na Trgu dr. Franje Tuđmana u Zagrebu objasnivši zašto nijedan od četiriju radova nije spreman za realizaciju

Štimat Banov rekao je da su odabrali četiri rada da se još dorade i potom vidi ima li koji potencijala za izvedbu.'„Ostavila se mogućnost da se neki rad ukaže kao izvedbena mogućnost. Rok za to nije vremenski određen. Mi smo svojom ocjenom verificirali da su ova četiri rada dovoljno dobra, ali da nije bilo onog pravog', rekao je za Jutarnji list.Ključni problem zašto nisu odabrali spomenik jest taj što se nijedan ne uklapa dovoljno dobro u prostor parka.

Po Ocjenjivačkom sudu najveću mogućnost izvedbe ima Hrastina skulptura.Prema konstruktivnim, svjetlosnim i kolorističkim potencijalima, bez deskriptivnih elemenata, skulptura se može funkcionalno uplesti u prostor, naglašava Šimat Banov. Kaže da se kriterij prosječnosti populističke razumljivosti usidrio te da za rješenja treba pogledati u drugim europskim gradovima gdje nema ove smrtne ozbiljnosti.

Također je nadodao da bi se za sada trebali ostaviti spomenika i spomeničarenja i obljetničarenja i graditi nešto funkcionalnije poput bolnica, škola, vrtića, a onda raditi spomenike.Jutarnji.hr pitao ga je i što misli zašto je natječaj slab odaziv dobio. Štimat Banov na to kaže da su se natjecanja mnogima zgadila, ali da bi ga jako interesiralo vidjeti suradnju Nikole Bašića i Mirjane Vodopije, Silvija Vujčića ili Ivane Franke, Damira Očka i Nenada Fabijanića.