MOĆNA 'MACHINA'

Istraživanje odnosa estetike i funkcije Ive Habus u HDLU

16.03.2017 u 14:37

Bionic
Reading

Izložba 'Machina' 29-godišnje umjetnice Ive Habus otvara se o 16. ožujka u HDLU, a istražuje okosnicu odnosa između estetike i funkcije te pitanje radi li se tu o estetskim preferencijama pojedinca ili šire javnosti.

Suodnos čovjeka i stroja te uloga koju su u razvoju čovječanstva imale mašine tema je izložbe radova umjetnice Ive Habus koju u Galeriji Prsten HDLU-a možete pogledati do 26. ožujka.  Kroz 6 platana velikog formata umjetnica se osvrće na ljepotu i estetiku mašina te se bavim pitanjima vezanim uz ovu svoju fascinaciju.

'Kao dijete mislila sam da su svi ti strojevi živi. Kako to da su živi, a nemaju dušu? Rade, a ne rade? Upališ stroj pa ga ugasiš pa opet upališ i tako sve dok im ne prođe rok trajanja. Dok se ne ugase. Imaju li i oni svoj životni vijek, kao i čovjek? Pitala sam se imamo li nešto zajedničko? Poveznica čovjeka i mašine mi je, s vremenom, postala jasnija: osim što ju je čovjek napravio, pojedini njezini dijelovi, u svojoj kompleksnosti i funkcionalnosti, podsjećaju na dijelove ljudskog tijela. Na kraju, zaključila sam da je čovjek izumom elektromotora polako, ali sigurno, postao ovisan o strojevima i mašinama. Svijet kakav danas poznajemo nezamisliv je bez mašina. Tehnologija je napredovala do mjere da je stroj u mnogočemu zamijenio ljudstvo', kaže u najavi svoje  izložbe 'Machina' zagrebačka umjetnica.

Iva Habus je rođena 7.8. 1987. godine. 2007. godine upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, odsjek za animirani film i nove medije, a 2011. godine preseljuje studij na grafički odsjek. Od 2012. godine studira u klasi red.prof. Roberta Šimraka. U jesen 2013. odlazi na jednosemestralnu studentsku razmjenu Erasmus na University of Arts Poznan u Poljskoj, gdje studira na grafičkom odsjeku. 2014. upisuje diplomski sveučilišni studij grafike na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb, klasa red.prof. Roberta Šimraka. Kontinuirano izlaže u zemlji i inozemstvu. Od 2016. godine, Iva je članica HDLUa. Živ i radi u Zagrebu.