TONI GABRIĆ UPOZORAVA:

Istraživanje o stanju medija još uvijek nije gotovo!

16.06.2014 u 10:20

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture najavljivalo je izradu Nacionalnog izvještaja o medijima, a na temelju tog izvještaja trebala je nastati i strategija medijske politike. Toni Gabrić, glavni urednik portala H-alter, upustio se u novinarsko istraživanje toga u kojoj je fazi izrada izvještaja te je došao do zanimljivih otkrića

U kontekstu najava strategije medijske politike čiju izradu i podastiranje javnosti Ministarstvo kulture već dvije i pol godine odgađa, iz toga se izvora redovito spominjala i izrada Nacionalnog izvještaja o medijima. Taj izvještaj, koji je trebao nastati kao rezultat određenih istraživačkih radnji u više je javnih istupa nadležnih ljudi iz Ministarstva spominjan kao bitna pretpostavka izrade 'medijske strategije'. Danas smo, nakon poduljeg dopisivanja sa službenicom za informiranje Ministarstva kulture, konačno dobili konkretan odgovor na pitanje što se zbiva s tim izvještajem. Naime, tijekom proljeća tražili smo ga od iste adrese, na što nam je službeno, ali vrlo šturo odgovoreno da izvještaj – ne postoji.

U službenom dopisu od 6. lipnja, koji nam je iz Ministarstva uručen danas, piše: 'U skladu s člankom 1. ugovora o djelu od 17. lipnja 2013. sklopljenih s izvjestiteljicom i izvjestiteljem angažiranima na pripremi Nacionalnoga izvještaja o medijima u RH (Andrea Milat i Igor Lasić, op. a.), rok za izvršenje njihovih obaveza je 31. prosinca 2013. godine.

Između ugovorenih stranaka nije potpisan aneks ugovora niti postoji bilo kakav drugi dokument koji bi određivao rok u kojem su izvršitelji obavezni predati završni tekst dijela Izvještaja, tj. izvješće o obavljenim poslovima. Budući da su izvršitelj i izvršiteljica svoje obaveze dovršili s datumom 31. svibnja 2014., Ministarstvo kulture je od njih zatražilo da u svojim izvješćima o obavljenim poslovima iznesu razloge prekoračenja roka, što su oni i učinili.

Budući da su izvršitelji kao razloge zakašnjenja naveli poteškoće, zakašnjenja i zapreke na koje su kontinuirano nailazili prilikom prikupljanja pokazatelja od medijskih poduzetnika i institucija poput Državnog zavoda za statistiku, Hrvatske gospodarske komore, Agencije za elektroničke medije i drugih izvora. (Rečenica je u dopisu doista napisana u ovakvom, gramatički nevaljanom obliku, op. a.) Kao dodatni razlog zakašnjenja dovršetka cijelog projekta izvršitelji su naveli i dugotrajno usklađivanje upitnika za anketiranje novinara s međunarodnom studijom Worlds of Journalism te naknadne poteškoće s informatičkom obradom prikupljenih odgovora.
Prihvaćajući ta objašnjenja, Ministarstvo kulture je navedene razloge zakašnjenja dovršetka ovom opsežnog i zahtjevnog projekta prosudilo objektivnima te će prema tome poduzeti daljnje postupke.

Unazad petnaestak, dvadesetak dana, iz Ministarstva kulture u javnost je bila puštena vijest kako je izrada nacrta strategije medijske politike pri kraju, odnosno da je on već dostavljen na očitovanje Vladi. Ako je to točno, to bi značilo da je Ministarstvo kulture odustalo od početne namjere na strategiju piše na osnovi podatka dobivenih iz ovog Nacionalnog izvještaja, što bi navodilo na pomisao da je čitav posao oko Nacionalnog izvještaja rađen uzalud.

Ministarstvo kulture je dana 17. lipnja 2013. potpisalo ugovore o djelu s ovo dvoje izvršitelja. Lasić je angažiran za 'obavljanje poslova i radnih zadataka glavnog izvjestitelja za javne medije i pomoćnog izvjestitelja za neprofitne medije', a Milat je postala 'glavna izvjestiteljica za komercijalne medije i pomoćna izvjestiteljica za neprofitne medije'. Oboje su ugovorom angažirani na rok od 1. siječnja 2013. do 31. prosinca 2013 – premda su ti ugovori potpisani tek pola godine nakon počeka njihova angažmana. U ugovorima, koje smo dobili od Ministarstva kulture i koji su javni dokumenti, nigdje se ne spominje 'dovršetak obaveza s datumom 31. svibnja 2014.', dakle datumom na koji se službenica za informiranje Ministarstva poziva u svojem sadašnjem dopisu.

Naprotiv, u ugovorima piše da će se 'sve promjene ili dopune ovog Ugovora zaključivati u pisanom obliku kao aneks ovom Ugovoru' - a službenica za informiranje u svojem dopisu od 6. lipnja priznaje da 'nije potpisan aneks ugovora niti postoji bilo kakav drugi dokument koji bi određivao rok u kojem su izvršitelji obavezni predati završni tekst' - premda barata datumom 31. svibnja 2014. kao rokom za predaju izvještaja, a taj rok u ugovoru nigdje nije naveden!

Ugovorima o djelu bilo je predviđeno da svaki od izvršitelja za obavljeni posao primi 24.408,00 kuna neto, i to na način da Ministarstvo prvi dio toga iznosa uplati 'po završetku pripremnih istraživanja, odnosno do 30. lipnja 2013.', a drugi dio 'po isporuci završnog teksta dijela Izvještaja, temeljem dostavljenog izvješća o obavljenim poslovima'. 'Pregledom Financijske kartice navedenih osoba, utvrđeno je da je Andreji Milat i Igoru Lasiću 22. srpnja 2013. isplaćen iznos od 12.204,00 kn po osobi, dok preostali dio iznosa nije isplaćen zato što izvršitelji nisu isporučili završne tekstove Izvještaja o obavljenim poslovima', piše u službenom dopisu Ministarstva od 8. svibnja 2014.
Izvršitelji su 'završetak pripremnih istraživanja' Ministarstvu dokumentirali dana 12. lipnja 2013, dakle pet dana prije nego što je Ministarstvo s njima potpisalo ugovore o djelu (17. lipnja), kojima je pak, kako napisasmo, za razdoblje njihova angažmana obuhvaćeno vrijeme od 1. siječnja do 31. prosinca 2013. Radilo se o izvještajima duljine nešto manje od jedne novinske kartice, nalik jedan drugome kao jaje jajetu – iz čega se dosta nepogrešivo dade zaključiti da je netko od nekoga prepisao 'izvještaj', ili da ih je dvoje izvršitelja u najmanju ruku pisalo četveroručno.

Ministarstvo kulture nam je još 28. studenoga prošle godine priznalo da ne postoji nikakva pisana odluka ili sličan upravni akt o provođenju istraživanja za izradu Nacionalnog izvještaja o medijima. Od Ministarstva smo tada dobili dokument pod nazivom 'Struktura nacionalnog izvještaja o medijima', bez potpisa odgovorne osobe, žiga, urudžbenog broja i datuma njegova nastanka. 'Svrha ovog izvještaja je kritička analiza stanja i procesa koji određuju cjelinu medijskog polja: javnog, privatnog i neprofitnog odnosno trećeg medijskog sektora. Potreba da se uoče problemi i otkriju procesi koji su ih stvorili nužan je preduvjet ujednačavanja pristupa informacijama sudionika u nastanku rasprave o medijskoj politici usmjerenoj donošenju strategije medija i izmjenama regulacije u području. Uz sintetički pregled i povijesni osvrt na predtranzicijsku medijsku sferu, izvještaj bi se putem posebnih poglavlja trebao usmjeriti na pojedine dijelove i aglomeracije medijskog polja. (…) Nacionalni izvještaj mora sadržavati inventuru resursa i problema u svim dijelovima medijskog polja, pokušavajući pritom rekonstruirati procese koji su do tih problema doveli', piše između ostaloga u uvodnom dijelu tog dokumenta.

Izvršitelji ovoga nedovršenog istraživanja angažirani su bez javnog natječaja, na osnovi procjene odgovornih u Ministarstvu da upravo ti izvršitelji predstavljaju najbolji mogući odabir. 'Odabir vanjskih suradnika proizašao je iz potrebe da u izradi izvještaja sudjeluju i medijski djelatnici, a izabrani izvršitelji su novinari koji uz poznavanje medijske problematike i mediološke refleksije, posjeduju i neposredno iskustvo u medijskoj proizvodnji', stoji u službenom dopisu koji smo od Ministarstva primili 3. veljače 2014. godine.

Napomenimo na kraju i detalj da je Ministarstvo kulture mjesecima odbijalo prihvatiti pravo javnosti da dobije fotokopije ova dva ugovora o djelu. Zahtjev smo im uputili davnog 17. rujna 2013. godine. Dana 3. veljače 2014., Ministarstvo odgovara službenim dopisom, posve pogrešno tumačeći Zakon o pravu na pristup informacijama, da 'nije ovlašteno dostavljati takve dokumente bez ovlaštenja osobe na koje se odnose'. Ugovore nam je dostavilo tek nakon nekoliko žalbi koje smo uputili Povjerenici za informiranje RH.