FOTOGRAFIJE ROBERTA MAPPLETHORPEA

Isabelle Huppert postala kustosica

18.07.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Krajem kolovoza, u Salzburgu će biti otvorena posebna izložba velikana fotografije Roberta Mapplethorpea, posebna po tome što je za kuratoricu izabrana slavna francuska glumica Isabelle Huppert

Isabelle Huppert zna kako je to biti ispred objektiva filmske kamere i fotoaparata, čak toliko da je prije osam godina u New Yorku postavljena izložba fotografija na kojoj je ona sama bila tema, a mogli su se vidjeti radovi autora poput Juergena Tellera, Nan Goldin i Hirošija Sugimota.

Sada se Huppert - inače poznata kao jedna od cerebralnijih glumica, o čijem talentu svjedoče brojne nagrade – našla u situaciji da bude osoba koja će birati tuđe fotografije za izložbu, i to baš kontroverznog Roberta Mapplethorpea (1946. – 1989.). Riječ je o potezu ugledne salcburške Galerie Thaddaeus Ropac, koja time proslavlja 30 godina postojanja, a otvaranje izložbe zakazano je za 29. kolovoza.

Francuskinja je mjesecima pregledavala Mapplethorpove fotografske radove, a imala je, naravno, potpuno odriješene ruke u vezi toga koje će fotografije izabrati za austrijsku izložbu. Iz Galerie Thaddaeus Ropac ovako objašnjavaju izbor Huppert za kuratoricu izložbe: 'Njezina osjetljivost za ideje režisera i ogromno iskustvo ispred kamere omogućavaju joj izniman i svjež uvid u Mapplethorpeov rad, od kontemplativnih pa sve do nabojem i kontroverzom ispunjenih motiva.'

Fotografije koje će se moći vidjeti u Salzburgu su iz Fondacije Robert Mapplethorpe, ali i brojnih američkih muzeja, a oko 20 posto izloženih radova će biti ponuđeno i na prodaju.