intervju

Internetska senzacija '2 Kitice': Odustali smo od studija prava, kupili kameru i postali komičari - a sada je pred nama koncert života

16.03.2023 u 10:49

Bionic
Reading

Razgovarali smo Igorom Glodićem i Nikšom Modrićem, internetskim humoristima koji se skrivaju iza pseudonima Iggy Biznis i Džoni Paranoja, odnosno 2 Kitice. Pred njima je koncert života, a preostaje nam vidjeti hoće li napuniti Tvornicu

Priča seže gotovo 10 godina u prošlost. Igor Glodić i Nikša Modrić tada su bili frustrirani studenti Pravnog fakulteta, a frustracije su liječili zabavnim videima koje su objavljivali na YouTubeu. Ubrzo se oko njih stvorio omanji kult koji ih je natjerao da se mane "ćorava posla" na Pravu, kupe kameru i upišu Akademiju dramskih umjetnosti. Paralelno s tim su osim humorističnih klipova radili i na glazbi, koja je s godinama postajala sve ozbiljnija - prisjetimo se samo ljetnog hita "Idemo na Bol" od prije tri godine, a sada je pred njima prilika da se u potpunosti etabliraju kao glazbenici. Naime, sutra je za njih velika večer, odnosno samostalni koncert u Tvornici, što je za momke ozbiljan izazov. Kako se osjećaju uoči koncerta, kako su izgledali njihovi počeci, što su rekli roditelji kada su odustali od Prava i posvetili se humoru, koji su umjetnici utjecali na njih - samo su neke od tema kojih smo se dotaknuli u ovom razgovoru.

Vidjeli ste da svatko tko drži do sebe puni Tvornicu. Kako se osjećate pred najvećim izazovom dosadašnje karijere?

- Osjećamo se super, nabrijani smo, sretni i ponosni da imamo priliku održati veliki koncert u Tvornici. Znamo da je to velika stvar i vjerujemo da imamo sve što treba za odličnu večer. K tome, za nas Tvornica ima i simboličko značenje jer su tamo zapravo i nastale 2 Kitice, na kavi davne 2014. godine smislili smo ime i objavili prvi video na YouTubeu.

Kako je izgledao vaš put od odustajanja na Pravu do današnje pozicije etabliranih umjetnika s Akademije dramskih umjetnosti?

- Već smo rano na studiju Prava postali svjesni da to nije pravi smjer za nas. Bili smo međutim odgovorni mladi momci te neko vrijeme i relativno uspješni studenti prava. U pauzama od učenja smo cijelo vrijeme pričali o idejama za videe, skečeve i pjesme. To je trajalo neko vrijeme dok Igor nije presjekao priču i predložio da zajedno kupimo kameru. Ideja je bila da ako svaki damo 800 kn da nam posluži kao motivacija da zapravo krenemo snimati. Bio je u pravu. Kroz godine od tada do danas je bilo naravno perioda u kojem nismo bili posvećeni tome koliko smo željeli, ali u posljednjih nekoliko godina grizemo i ne damo se.

Izvor: Društvene mreže

Što vam kažu roditelji? Odustali ste od manje-više sigurne egzistencije kako biste se posvetili humoru i glazbi, što je potez koji se malotko usudi učiniti.

- Imamo veliku sreću da obojica imamo roditelje koji nas podupiru i podržavaju u ovome što radimo. Naravno da su imali određenu bojazan kada su shvatili da se želimo s Prava prebaciti na Akademiju, ali to je neka normalna doza roditeljske brige koja dolazi iz ljubavi. Vrlo brzo im je postalo jasno da smo se tamo u potpunosti našli i da je to životni smjer koji nas najviše ispunjava. Hvala im na svemu.

Razumijem da radite trap, to je trenutačno trend, ali mi nije jasno zašto ste izabrali baš EDM, s obzirom na to da mi se čini kako ste dovoljno hrabri da se okušate u bilo kojem žanru, a ovaj je s godinama postao prezren od strane kritike. Možete li objasniti tu odluku?

- Haha! Pa evo, kako si primijetio, ne opterećujemo se previše žanrovskim odrednicama. Kada radimo glazbu rukovodimo se najviše nekim vlastitim osjećajem što nam dobro zvuči i što nam se čini da bi bilo dobro ili zabavno probati. Nekad to bude trap, nekad EDM, nekad house, a tko zna što će biti u budućnosti. Naravno da uvijek ima malo razmišljanja o tome što je u nekom trenutku publici zanimljivo, ali nikad se ne vodimo isključivo time.

Izvor: Društvene mreže

Dojma sam da je muzika neodvojiva od vaše aktivnosti na YouTubeu i TikToku, odnosno da nudite potpuno audiovizualno iskustvo. Što je bilo prije, muzika ili komični sadržaj?

- Kronološki smo prvo krenuli sa skečevima, ali zapravo smo vrlo brzo napravili i prvu pjesmu. Spot za pjesmu "Pripreme za Zrće" treći je video ikad objavljen na našem YouTube kanalu. Uglavnom, uvijek će kod nas biti i jednog i drugog.

Imate gotovo 15 tisuća pretplatnika na YouTubeu i više od milijun pregleda. Može li se štogod zaraditi tamo?

- Ako govorimo samo o zaradi od pregleda na YouTube kanalu, što se nas konkretno tiče to su više neki simbolični iznosi koji te mogu motivirati da nastaviš dalje. 15 tisuća pretplatnika nije malo i zbog našeg kanala su nam se otvorila brojna poznanstva i prilike. Nastavljamo dalje raditi i vjerujemo da će se i brojke i prilike povećati u budućnosti.

Izvor: Društvene mreže

The Lonely Island se nameću kao vodeći utjecaj na vaše stvaralaštvo. Ima li još komičara koje biste istaknuli?

- The Lonely Island je definitivno među imenima koja su utjecala na nas. Među svim YouTuberima, serijama i filmovima koje volimo teško je nekog pojedinačno navesti. Jon Lajoie nam je obojici bio legenda.

Paralele bi se mogle povući i između dvojaca iz naše muzičke prošlosti, koji su stvarnost promatrali s manje ili više ironijske distance, kao što su Neki to vole vruće ili Kuzma & Shaka Zulu. Koji su izvođači najviše utjecali na vas?

- Takve usporedbe nam laskaju jer i Kuzma & Shaka Zulu i Neki to vole vruće su kultni bendovi domaće scene. Utjecaje je teško pobrojati jer slušamo jako puno izvođača i različite glazbe pa vjerujemo da svako može prepoznati ponešto kada sluša našu glazbu. Obojica volimo Blink-182, Davida Guettu, Elitne Odrede i neke trap artiste poput Lil Peepa ili Juice WRLD-a.

Izvor: Društvene mreže

Nedavno ste pokrenuli i serijal "Hit Me Up", gdje ste ugostili popularne izvođače poput Nike Turković i grupe Porto Morto, a i stvar izgleda ozbiljnije od dosadašnjih uradaka. Kakvi su planovi s tim?

- Snimat ćemo i objavljivati još nekoliko epizoda online, a neka daljnja nada je pokušati naći partnere poput televizijskih kuća ili producenata kako bismo mogli nastaviti raditi na serijalu. Ekipa s kojom radimo "Hit Me Up" je odlična i htjeli bismo u svakom slučaju nastaviti raditi na tom projektu, a pored toga imali smo priliku upoznati se i družiti sa super ljudima s domaće scene.

Konačno, što nas očekuje u Tvornici?

- Očekuje nas odličan provod s 2 Kitice i gostima i najbolji party ove sezone.

  • +6
2 kitice Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić