veliko priznanje

INmusic festival u elitnom društvu 20 najboljih svjetskih festivala u 2022., uz bok Glastonburyja, Coachelle, Primavere i Szigeta

07.01.2022 u 10:24

Bionic
Reading

Institucija svjetskog glazbenog novinarstva, kultni New Musical Express, počeo je godinu odabirom 20 najiščekivanijih festivala u 2022.

Impresivan program INmusic festivala i međunarodna reputacija najdugovječnijeg hrvatskog festivala suvremene glazbe uvrstili su INmusic u elitno društvo najvećih svjetskih festivala – Glastonburya, Coachelle, Primavere, Szigeta, Mad Coola i drugih, izvijestili su organizatori u četvrtak.

Institucija svjetskog glazbenog novinarstva, kultni New Musical Express, počeo je godinu odabirom 20 najiščekivanijih festivala u 2022., a u impresivnom društvu najvećih i najpoznatijih glazbenih festivala u svijetu poput Glastonburya i Coachelle, svoje mjesto suvereno drži i hrvatski INmusic festival.

Od svog prvog izdanja 2006. INmusic festival ugostio je preko 430 glazbenih sastava iz 37 zemalja svijeta i domaćoj publici priuštio više od 500 koncertnih nastupa, pri čemu su mnogi bili premijerni nastupi u Hrvatskoj.

  • +7
alt-J na INmusicu Izvor: Cropix / Autor: Sandra Simunovic / CROPIX

Organizatori kažu da je takvo priznanje INmusic festivalu utoliko veće jer je došlo nakon dvije godine pandemije zbog koje su drugi svjetski festivali dobili milijunske potpore svojih država i uživaju veliku potporu zajednica u kojima se održavaju s prosječnim cijenama ulaznica od 2000 do 4000 kuna ostvarujući prosječni organizacijski budžet od 15 do 75 puta veći od organizacijskog budžeta INmusic festivala.

Najpovoljnija cijena festivalske ulaznice

INmusic festival dodatno se ističe i po najpovoljnijoj cijeni festivalske ulaznice koja je prilagođena kupovnoj moći hrvatske publike, a što ističu i mnogi drugi europski i svjetski mediji iz godine u godinu, uz opise INmusic festivala kao 'Woodstocka za 21. stoljeće' (Washington Post) ili 'najbolje čuvane festivalske tajne Europe' (NME).

Kvalitetu i atraktivnost INmusic festivala prepoznala je i brojna međunarodna publika pa se za 15. izdanje INmusica očekuje i rekordna posjeta festivalskih turista za koje se procjenjuje da će generirati potrošnju od najmanje 50 milijuna kuna za vrijeme boravka u Zagrebu i Hrvatskoj.

  • +20
The Cure na INmusicu Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Unatoč međunarodnoj reputaciji i impresivnim kulturnim i turističkim rezultatima, INmusic festival ponovno je upozorio da od pokretanja 2006. ima nepravedan tretman i neadekvatnu odnosono nepostojeću, podršku lokalne samouprave i nadležnih ministarstava.

Nezavisni festivali poput INmusic festivala, koji nisu u vlasništvu korporacija i rizičnih investicijskih fondova, bez dugoročne i stabilne podrške lokalnih i nacionalnih tijela nisu održivi, istaknuli su organizatori te izrazili nadu da će još jedno u nizu velikih međunarodnih priznanja INmusic festivalu napokon donijeti zasluženu pažnju i podršku Grada Zagreba i ministarstava kako bi Zagreb, a time i Hrvatska, ostao relevantna točka na festivalskoj mapi Europe.

Novo izdanje omiljenog festivala stiže nakon dvogodišnje pauze

Jubilarno izdanje INmusic festivala #15 održati će se nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom korona virusa na dobro poznatoj lokaciji jarunskih otoka u Zagrebu po prvi put u trajanju od četiri festivalska dana, od 20. do 23. lipnja, uz prateći sedmodnevni festivalski kamp koji okuplja posjetitelje iz preko 50 zemalja svijeta.

  • +12
Flogging Molly na INmusicu Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Na dugo očekivanom INmusic festivalu #15 nastupiti će The Killers, Nick Cave & The Bad Seeds, Deftones, Kasabian, Royal Blood, IDLES, White Lies, Fontaines D.C., Gogol Bordello, Amadou & Mariam, Sleaford Mods, The Comet Is Coming, Tamikrest, Hinds, Dry Cleaning i mnogi drugi. Četverodnevne festivalske ulaznice za INmusic festival #15 po cijeni od 599kn dostupne su putem službenog festivalskog webshopa, a već kupljene trodnevne ulaznice za INmusic festival #15 ostaju važeće i za puna četiri festivalska dana u novim datumima održavanja jubilarnog izdanja INmusic festivala.

  • +17
Atmosfera drugog dana INmusica Izvor: Cropix / Autor: Sandra Simunovic / CROPIX