pula pro

Industrijski program Pule posvećen distribuciji i uspjesima domaćeg filma

10.07.2023 u 10:01

Bionic
Reading

Industrijski program Pulskog filmskog festivala Pula Pro donosi Male filmske razgovore kojima je fokus na distribuciji domaćeg filma, filmskim uspješnicama za djecu, suradnji fondova regije, promociji i žanrovskom kriminalističkom filmu

Tijekom Festivala održat će se i predstavljanja projekata u postprodukciji i razvoju - Filmovi u nastanku te novopokrenuti program Scenarij kinohita, a bit će prilike da se upozna ukupno 17 filmskih projekata.

Hrvatski filmaši dugo su izbjegavali ljetne mjesece za početak distribucije, no u proteklih nekoliko godina i to se počelo mijenjati. Je li ljeto postalo nova sezona za lansiranje domaćeg filma, koju ulogu u tome imaju festivali, ljetna kina i Kino mreža teme su kojima će ciklus Malih filmskih razgovora otvoriti distributeri Alen Munitić (Kino Mediteran) i Selma Mehadžić (Zagreb Film Festival), a razgovor naslovljen 'Ljeto je - idemo u kino' moderirat će producentica Vanja Jambrović.

Između dva Pulska festivala čak su četiri dječja filma iz Hrvatske, Slovenije i Srbije ostvarila zapažen uspjeh u domaćim kinima: 'Kapa', 'Ljeto kada sam naučila letjeti', 'Cvrčak i mravica' i 'Dnevnik Pauline P.' Razgovor Tajne uspjeha filmova za djecu je posvećen elementima koji su ključni za njihov uspjeh, od izbora predloška i glumaca pa do promocije i distribucije. Moderira ga filmski kritičar Boško Picula, a iskustva će izmijeniti Oriana Kunčić (direktorica castinga), Neven Hitrec (redatelj filma 'Dnevnik Pauline P.'), Maja Popović Milojević (producentica filma 'Ljeto kada sam naučila letjeti').

Čak pet filmova iz programa ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala razvijana su kroz RE-ACT, inicijativu namijenjenu poticanju suradnje između fondova regije Furlanija-Julijska krajina te filmskim centrima iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Pod nazivom Koprodukcija autora u RE-ACT projektima o procesu razvoja filmova kroz ovu inicijativu, mogućnostima koje je ta suradnja otvorila te o prostoru za unapređenje govorit će redateljica filma 'Samo kad se smijem' Vanja Juranić, redatelj 'Hotela Pula' Andrej Korovljev i redatelj filma 'Čovjek bez krivnje' Ivan Gergolet. Razgovor će moderirati Boško Picula, politolog i filmski kritičar.

Niz filmskih i televizijskih projekata nekoliko je glumaca i glumica učinio regionalno prepoznatljivima. U Malom filmskom razgovoru naslovljenom 'Regionalni glumački talenti i filmske zvijezde' bit će riječi o važnosti glumaca u promociji filma, odnosu popularnosti na filmu i na televiziji te o inicijativama usmjerenima dodatnoj promociji glumaca u kinematografijama regije. Sudjeluju glumci Tihana Lazović, Goran Bogdan i Slavko Sobin, programska direktorica projekta European Shooting Stars Tina Hajon i Ana Petričić Gojanović (direktorica, PRiredba Studio). Razgovor će moderirati Josip Jurčić (Madison Consulting).

'Indigo Kristal' jedan je u nizu kriminalističkih filmova iz Srbije koji su izazvali veliki interes publike i kritike u čitavoj regiji. Kroz studiju slučaja razgovarat će se o poziciji žanrovskog filma u Srbiji i ostalim zemljama susjedstva. Posljednji u ciklusu Malih filmskih razgovora pod temom 'Krimići i autorski filmovi' moderira filmski kritičar Marko Njegić, a sudjeluju redatelj filma 'Indigo Kristal' Luka Mihailović, producent Miodrag Radonjić i pisac Zoran Ferić, autor romana 'Smrt djevojčice sa žigicama' prema kojem je snimljen istoimeni film koji će premijerno biti prikazan na Puli.

Filmovi koje ćemo tek gledati

Program Filmovi u nastanku dugi niz godina na Pulskom filmskom festivalu prikazuje hrvatske filmove u fazi postprodukcije, a koje pred tročlanim ocjenjivačkim sudom predstavljaju autori i producenti. Odabrani projekti konkuriraju za tri nagrade: nagradu slovenske postprodukcijske kuće Teleking s postprodukcijskim uslugama koje uključuju obradu slike i zvuka u vrijednosti od 3.000 eura, nagradu češkog studija Sleepwalker s paketom postprodukcijskih usluga u obradi zvuka u vrijednosti od 10.000 eura i nagradu Festivala u iznosu od 6.000 eura. Filmovi koji će se predstaviti ove godine: 'Fiume o morte!' (r. Igor Bezinović), 'Paviljon 6' (r. Goran Dević), 'Među nama' (r. Laura Pascu), 'Žene, luđaci i malo dobrih pedera' (r. Ivan Salaj), 'Proslava' (r. Bruno Anković), 'Frka' (r. Svebor Mihael Jelić), 'Vuk europske unije' (r. Jadran Boban), 'Šalša' (r. Dražen Žarković), 'Muški na otoku' (r. Ivan Grgur). U ocjenjivačkom sudu su Nadia Paschetto (direktorica Arras Film Festivala), Jan Pavel (dizajner zvuka, Sleepwalker), Selma Mehadžić (producentica i distribucija Zagreb Film Festival).

Scenarij kinohita novi je program Pulskog filmskog festivala kojem je cilj prezentacija filmskih projekata, a namijenjen je predstavljanju scenarija i projektima u razvoju koji objedinjuju autorski i komercijalni senzibilitet. Odabrani projekti bit će predstavljeni pred tročlanim ocjenjivačkim sudom, a najbolji će osvojiti 10.000 eura za daljnji razvoj, od kojih 5.000 eura dodjeljuje Blitz Film i video distribucija, a 5.000 eura Hrvatski audiovizualni centar. Projekti koji će se predstaviti: 'Crni labud' (Hrvoje Hribar), 'Dolazi ljeto' (Ante Marin), 'Dvanaest riječi' (Luka i Valentina Mavretić), 'Nosorog' (Dubravka Turić), 'Ogledalo za slavuja' (Karla Lulić), 'Prozor preko puta' (Katarina Zrinka Matijević), 'Noćni valovi' (Filip Heraković), 'Viktorija' (Luka Galešić). U ocjenjivačkom sudu su Ines Žuljević (direktorica kino distribucije, Blitz film i video distribucija), Zdenka Gold (producentica, Spiritus Movens), Luka Mihailović (redatelj, 'Indigo Kristal).