12. - 29. srpnja

Festival europskog filma donosi 41 projekciju i 14 premijera tijekom srpnja

07.07.2023 u 10:07

Bionic
Reading

Festival europskog filma održava se u Zagrebu tijekom srpnja u povodu 10. obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji i donosi 41 filmsku projekciju, među kojima i 14 premijera

Glavni program Europremijere obuhvaća 14 novih europskih filmova, među kojima su 'Beskrajna ljubav', 'Zauvijek mladi', 'Noć zločina', 'Medieval', 'Daliland' i 'Kolibri', a održat će se od 12. do 29. srpnja.

U sklopu programa Panorama hrvatskog filma, nasljedniku programa Pula u Zagrebu, prikazat će se kritički hvaljeni i nagrađivani dugometražni filmovi 'Tragovi', 'Garbura' i 'Illyricvm', obiteljska i dječja kino-uspješnica 'Dnevnik Pauline P.', 'Ljeto kada sam naučila letjeti' i 'Cvrčak i mravica', te komedija 'Nosila je rubac črleni' i humorna drama 'Punim plućima'. Program traje od 5. do 20. srpnja.

Projekcije će se održavati na četiri lokacije - na Ljetnoj pozornici Tuškanac, Kinu Metropolis MSU te KC Dubrava i NS Sesvete.

Festival europskog filma nasljednik je Dana europskog filma održanih 2012. i 2013. te Revije europskog filma održavane od 2014. do 2022. Umjetnički ravnatelj Festivala europskog filma je Zlatko Vidačković, a producent Željko Anzulović.

Program Festivala europskog filma odvija se zahvaljujući potpori Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, HAVC-a, EUNIC-a, Talijanskog instituta za kulturu Zagreb, Mađarskog kulturnog centra Zagreb, Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu i Slovenskog filmskog centra, u produkciji Umjetničke organizacije Metropolis.