16. - 19. kolovoza

U Vinkovcima se priprema 17. DORF, festival dokumentarnog rock filma

07.07.2023 u 09:43

Bionic
Reading

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca pripremila je i ove godine bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima

Već 17. godinu slavonski ljubitelji glazbenih dokumentarnih filmova uživat će u projekcijama recentne filmske produkcije, uz OFF DORF popratni program na više lokacija u centru Vinkovaca.

U popratnom, OFF DORF programu organizatori su pripremili promociju stripova, kviz i koncert. Tako će predstaviti nekoliko stripova o glazbi, koji su u posljednje vrijeme postali sve redovniji u ponudi - u društvu izdavača Tine Ćurina i Krešimira Blaževića moći će se saznati detalji o strip biografijama i albumima. Već tradicionalno, pop-kulturni kviz vodit će sjajni Mario Kovač. Mladi vinkovački DJ-i Ganja i Chempo pripremili su povratak u osamdesete uz zvukove italo-disco hitova. Posebna glazbena poslastica na samom kraju je nastup u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci izvrsnih surf-rockera iz Siska LHD, koji su prošlim albumom 'Off The Grid' osvojili mnoga srca, kao i nekad Bambi Molesters.

Ponosno najavljuju i projekciju filma 'Birtija' (r: Joza Ivakić, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, 1929.), dragulja hrvatske filmske baštine koji premijerno u Vinkovcima prikazuju ljubaznošću Hrvatskog državnog arhiva. Književnik i kazališni redatelj Ivakić, vrsni poznavatelj slavonskog mentaliteta, kompetentno je obradio problem alkoholizma na slavonskom selu u ovoj naturalističkoj drami snimljenoj na izvornim lokacijama. U glavnim ulogama pojavljuju se glumci Hrvatskog narodnog kazališta, ali i naturščik Branko Marjanović, sin voditelja filmskog odjela ŠNZ- a Milana Marjanovića, kasnije i sam glasoviti filmski redatelj. Ekskluzivno, za projekciju u Vinkovcima glazbenu pratnju pripremili su surf-rock velemajstori LHD, koji će uživo odsvirati soundtrack.

O najboljem DORF 2023 filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Magda Mas (glazbenica, autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednica žirija), Dubravko Mataković (autor stripova, slikar, dizajner, glazbenik, genijalac) i Domagoj Ivanković (kazališni i TV glumac, nekad i mađioničar, wannabe muzičar).

Autorica ovogodišnjeg vizualnog rješenja je Diana Mataković, mlada freelance dizajnerica i ilustratorica, trenutno voditeljica radionica digitalnog crtanja u Centru znanja u Vinkovcima. Još jednu godinu, Martin Peranović iz Otoka zaslužan je za festivalski vizualni identitet.

Podsjećamo, nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje - posmrtno - briljantnom kazališnom redatelju i glumcu Saši Anočiću. Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine primit će kazališni redatelj, performer, DJ, glumac, doktor znanosti, scenarist, šahist, strastveni pub kvizaš Mario Kovač.

Za unikatne nagrade laureatima i na ovogodišnjem festivalu zadužena je mlada vinkovačka kiparica, slikarica i fotografkinja Mirjana Pjevac.

17. Festival DORF u Vinkovcima 2023. organizira Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci, uz potporu Grada Vinkovci, Vukovarske-srijemske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra. Partner u provedbi je Gradski muzej Vinkovci.