ODABERITE SVOJU

Impresivna knjiga iz 17. stoljeća otkriva sve tajne boja

07.05.2014 u 12:40

Bionic
Reading

Iako smišljena kao edukativni vodič za umjetnike, teško da je knjiga o vjerojatno svim zamislivim nijansama boja koje poznajemo ispunila svoju ulogu, jer je napravljena u jednom primjerku

Još davne 1692., umjetnik koji se potpisivao A. Boogert na nizozemskom je napisao knjigu o miješanju boja i stvaranju bezbroj nijansi, a svoje djelo ispisao je i iscrtao na čak 800 stranica rukopisa naslovljenog Traité des couleurs servant à la peinture à l’eau. Knjiga se čuva u francuskoj Bibliothèque Méjanes, a cijela je dostupna u digitaliziranom obliku na e-corpus.org. Široj javnosti predstavio ju je tek nedavno na svom blogu povjesničar Erik Kwakkel koji se bavi proučavanjem srednjovjekovnih knjiga.

Preveo je dio uvoda iz kojeg se razaznaje kako je autoru bila namjera napraviti poučan vodič za stvaranje nijansi boja. Objašnjava kako se miješaju boje, ali i koliko je vode potrebno dodati da bi se dobila određena nijansa neke boje. Sve to potkrijepljeno je crtežima, a autor je napravio i popis svih boja koje je opisao. Budući da je riječ o samo jednom poznatom primjerku, vjerojatno je da ova vrijedna knjiga nikad nije zaživjela kao umjetnički priručnik što svakako zaslužuje.