PROJEKT 'PROTUNAPAD'

Imate li hrabrosti zaplesati na minski sumnjivim područjima?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.01.2013 13:44
  • Objavljeno 14.01.2013 u 12:41
protunapad mine vizual - zuto

protunapad mine vizual - zuto

Izvor: Promo fotografije / Autor: Montažstroj

Koliko još minskih naprava spava u zasjedi i čeka da ubije, uništi i ozlijedi i jesu li razminirana područja uistinu sigurna, ove godine testirat će umjetnički kolektiv Montažstroj, i to na prilično hrabar način. Plesači – volonteri svojim tijelima provjerit će sigurnost nekoliko sumnjivih teritorija te zaplesati na njima

Preko 700 četvornih kilometara Hrvatske vodi se kao minski sumnjivi teritorij. Mine su jedno od najjeftinijih i najpodmuklijih ratnih oružja, a njihovo uklanjanje je izrazito dugotrajan, opasan i skup proces.

U 2013. godini Montažstroj će ispitati koliko je naša zemlja slobodna testirajući tijelima plesača minsku opasnost.

Dokumentarno-igrani film 'Protunapad' pratit će sazivanje i sastavljanje istoimene izvedbene skupine čiji će plesači biti dovoljno hrabri i društveno osviješteni da stupe na razminirana polja i zaplešu na njima.

Projekt će započeti edukativno-kreativnom radionicom od 28. siječnja do 2. veljače 2013. godine u prostorima Tribine Grada Zagreba (Kaptol 27) na kojoj će prijavljene zainteresirane osobe upoznati pirotehničare, predstavnike Hrvatskog centra za razminiranje, stradalnike minskih incidenata te teoretičare i stručnjake kako bi na taj način iz prve ruke upoznali specifičnosti i doseg minske zagađenosti u Hrvatskoj, kao i sustav razminiranja u Hrvatskoj.

Radionica će završiti javnom tribinom 2. veljače na kojoj će svi sudionici javnosti predstaviti relevantne probleme minske opasnosti u svrhu edukacije i zagovora u javnosti.

Tijekom pohađanja radionice plesači će odlučiti imaju li dovoljno hrabrosti za priključenje izvedbenoj skupini koja će tijekom 2013. i 2014. godine uz pratnju snimateljske ekipe otputovati na 12 razminiranih lokacija u Hrvatskoj u 12 još uvijek zagađenih županija kako bi svojim plesom u predivnim krajolicima naše zemlje zagovarali ljudsko pravo na slobodu kretanja.

Na svakoj će lokaciji plesači uspostaviti komunikaciju s lokalnim stanovništvom i stručnjacima kako bi utvrdili razinu sigurnosti stupanja na razminirani teritorij te kako bi otvorili niz pitanja vezana uz minski problem u Hrvatskoj.

Montažstroj poziva plesače, ali i sve ostale koje vole ples i imaju hrabrosti da se prijave na sudjelovanje u početnoj kreativno-edukativnoj radionici slanjem kontaktnih podataka i kratkog životopisa na elektroničku adresu protunapad@montazstroj.hr sve do 26. siječnja 2013. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!