'PREĐOV GALEB'

Igre nagrađuju i za smijeh, prvi dobitnik Zijah Sokolović

06.08.2016 u 11:48

Bionic
Reading

Susret pod nazivom 'Pređove pjesme – pjesme za Pređa' okupio je prijatelje i štovatelje Predraga Vušovića, koji su se još jednom uz pjesmu i smijeh spomenuli ovog voljenog glumca, jučer, 5. kolovoza u atriju palače Sponza

Na tom susretu prijatelja i štovatelja preminulog glumca Predraga Vušovića Pređa (1960-2011) čitano je nekoliko Pređovih pjesama poput 'Karašnjihova', 'Zvona', 'Pečata', 'Obaveze' itd, a nekoliko omiljenih pjesama preminulom glumcu otpjevala je 'Klapa Pređovih pajdaša’, kao i Ibrica Jusić.

Zijah Sokolović, ujedno i prvi dobitnik novoustanovljene nagrade 'Pređov galeb – nagrada za smijeh', kao hommage preminulom glumcu, izveo je ulomak iz jedne od svojih predstava, a kako je istaknuo tom prilikom, svojom izvedbom pokušao je vratiti živu umjetnost.

'Živi glumci gube bitku s tehnologijom, tako da živa umjetnost posrće u ovim vremenima. Ovo je pokušaj da se vrati živi glumac, a nagrada je dokaz da postoje ljudi koji vjeruju da predstava bez glumca na sceni ne može postojati. Sjećanje na glumca je romantičan potez. Mi pamtimo živu umjetnost, a ovaj osjećaj da smo je vratili u stvarnost je stvarno dirljiv. Ja sam sretan što sam dobio ovu nagradu kao nositelj prolaznosti', rekao je Zijah Sokolović.

Inicijatorica nagrade za smijeh umjetnica Jagoda Buić istaknula je kako joj je namjera bila da nagrada bude jedinstvena kao što je bio i Pređo.

'O boli se puno govorilo, a premalo o smijehu. Smijeh je trenutak ljudske sreće koji je Pređo dijelio šakom i kapom gdje god je stigao, prijateljima i publici. Ustanovila sam ovu nagradu da bude jedinstvena kao i Pređo', rekla je Buić.

Zijah Sokolović je i Prvom dobitniku novoustanovljene nagrade za smijeh nagradu je uručio intendant Igara Mladen Tarbuk.

U atriju Sponze i dalje se, sve do 10. kolovoza, može razgledati izložba 'Pređu u spomen' autorice Jagode Buić, otvorena povodom pete obljetnice smrti Predraga Vušovića.

Pređo je svojim ulogama postao nezobilazni dio povijesti Dubrovačkih ljetnih igara koji kao putokaz svijetli svima koji su i danas na bilo koji način povezani s dubrovačkim festivalom kulture i umjetnosti

Autorica izložbe Jagoda Buić istaknula je u katalogu kako je 'izložba sačinjena tek od nekoliko naznaka, krhotina, odrezaka, koje će u svakom tko ga je poznavao izazvati vatromete, vodopade asocijacija i sjećanja. Uvijek toplih, neprevaziđeno maštovitih, mangupskih, pametnih.' Za mnoge, Pređo je još uvijek tu, njegov duh je još u Gradu, još je na Igrama, zapisao je nekadašnji intendant Igara redatelj Krešimir Dolenčić i dodao: 'Ne znam kako vi gospodo, ali on meni nije otplovio ni u kakav 'spomen'. Još uvijek, kad čujem koji dobar vic poželim ga odmah nazvati, kako smo to običavali jedan drugome.'