OSTOJIĆ OBJAŠNJAVA

'I dalje stojim kod toga da je Houellebecq optužen za islamofobiju'

22.05.2015 u 16:19

Bionic
Reading

Tijekom saborske rasprave o izvještaju o radu policije u 2014. postavilo se i pitanje o zabrani predstave 'Elementarne čestice' na Dubrovačkim ljetnim igrama. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je da policija nije zabranila predstavu i da ostaje kod toga da je autor Michel Houellebecq optužen za islamofobiju

Na Dubrovačke ljetne igre u svojoj se raspravi osvrnula nezavisna zastupnica Jadranka Kosor, kazavši da se zbog zabrane predstave 'Elementarne čestice' uzburkala kulturna i politička javnost te da zbog svega 'vlada vrsta košmara i kakofonije'.

'Svi govore u obranu svojih stajališta, pa bih voljela još jednom čuti i stajalište Ministarstva, odnosno ministra oko toga je li MUP nešto zabranio ili nije zabranio. To pitanje nije jednostavno i treba s njim vrlo oprezno; ne treba ga politizirati, niti ga treba prešućivati jer se radi o slobodi svega onoga što smatramo kulturnim izričajem, ali s druge strane, radi se o vrlo osjetljivim pitanjima sigurnosti zemlje', kazala je Kosor.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je da je ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara postavila pitanje je li održavanje predstave sigurnosni rizik.

'Izvršili smo provjere i obavijestili ravnateljicu o tome da je to sigurnosni rizik. I na tome smo stali. Ministar unutarnjih poslova nije osoba koja odobrava ili zabranjuje određenu predstavu. Na njezino pitanje smo odgovorili, a ukoliko oni to budu prijavili kao priredbu temeljem Zakona o javnom okupljanju, to mora biti napravljeno sedam dana prije, s obzirom da se radi o predstavi sa sigurnosnim rizikom. Onda će se sklopiti ugovor i zatim se vrši osiguranje takvog događaja', rekao je Ostojić.

Kazao je kako i dalje smatra da je održavanje predstave sigurnosni rizik.

'Nemojte očekivati od ministra unutarnjih poslova da za osobu koja je optužena za islamofobiju to ne kaže. To ću reći i to je istina. Hrvatska ima i druge sigurnosne izazove i mislim da je policija to dokazala u svim javnim okupljanjima. Samo se sjetite koliko je skepse bilo oko toga kako će izgledati Markov trg kada bude otvoren za prosvjednike. Pa smo imali tisuće prosvjeda bez ijednog incidenta, a bilo je rečeno da je to potpuno pogrešan potez i da nismo sposobni štititi institucije od ljudi koji imaju pravo poslati svoju poruku adresatima', zaključio je Ostojić.

Podsjetimo, predstava 'Elementarne čestice' maknuta je s programa Igara nakon što je Županija dubrovačko-neretvanska tražila od Vlade procjenu sigurnosti za izvođenje predstave jer je, kako je rekao župan Nikola Dobroslavić, riječ o autoru čiji stavovi o islamu mogu biti uvredljivi za Dubrovčane i njihove goste. Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako zbog takvih stavova autora ne može podržati predstavu, a iz Uprave Igara odgovorili su mu kako 'Elementarne čestice' nemaju nikakve veze s islamom, već pričaju o ljubavi između muškarca i žene.

Nakon što je MUP utvrdio postojanje sigurnosnog rizika, o ovom slučaju oglasilo se i Ministarstvo kulture poručivši da se ne može miješati u umjetničke slobode, no kako u ovom slučaju ne može ignorirati procjenu MUP-a.