'Eeva'

Hrvatsko-estonski animirani film u najužoj selekciji za nominaciju za Oscar

22.12.2023 u 12:59

Bionic
Reading

Animirani film 'Eeva' autorskog dvojca Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, nastao u koprodukciji Jadranske animacije i estonskog Eesti Joonisfilma, našla se među 15 kratkometražnih naslova u utrci za nominaciju za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti

Devedeset i tri naslova bila su kvalificirana za "borbu" za nominaciju u kategoriji kratkometražnog animiranog filma, od kojih su članovi Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti odabrali svega 15 za najužu selekciju filmova koji će se razmotriti za nominaciju, među kojima je i hrvatsko-estonski film "Eeva", koji se za utrku za Oscara kvalificirao nagradom na Filmskom festivalu Nashville.

"Ugodno nas je zatekla ova vijest. Iako to ne znači da ćemo biti nominirani, to je zapravo iznimna čast jer je brojka kvalificiranih naslova bila velika. Stvarno nisam očekivao jer je konkurencija bila izvrsna. To je zapravo potvrda struke kvaliteti hrvatskog animiranog filma, našeg studija Adriatic Animation, a isto tako i pohvala Hrvatskom audiovizualnom centru koji prepoznaje dobre projekte i na taj način potiče kulturni razvoj Hrvatske", rekao je Draško Ivezić, jedan od dvaju producenata uz estonskog Kelava Tamma, prema priopćenju Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Izvor: Društvene mreže

Animirani film prikazuje najtužniji dan u Eevinu životu koja iznenada postaje udovica. Na sprovodu pada kiša. Puno je plača, previše vina, nekoliko djetlića i par snova koji ispunjavaju praznine.

Film je premijerno prikazan u Tallinnu (PÖFF Shorts), nakon čega je prikazivan na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju, gdje je osvojio "Alexeïeff – Parker" nagradu te Svjetskom festivalu animiranog filma Animafest Zagreb, na kojem je dobio nagradu za najbolji film u domaćoj konkurenciji. "Eevi" je pripala i nagrada ASIFA Hrvatske za najbolji profesionalni film godine.

Prikazan je i na Berlinaleu te na ShortFestu u Kaliforniji, a na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Ottawi nagrađena je za najbolji dizajn zvuka, koji potpisuje Jure Buljević.

Lucija Mrzljak i Morten Tšinakov također su i montažeri, autorica dizajna i scenarist. Animaciju su, uz njih, radili i Goran Stojnić i Noemi Ribić te Egert Kesa i Tarmo Vaarmetsem.

Među 15 naslova u užoj selekciji je i dobitnik canneske Zlatne palme za najbolji kratkometražni animiran film, "27" Flóre Anne Buda, a među 93 kvalificirana naslova koja su se razmatrala za "shortlistu" bio je još jedan hrvatski film, "Sjeti se kako sam jahala bijelog konja" Ivane Bošnjak Volda i Thomasa Johnsona Volde. 2021. dugometražni animirani film Dalibora Barića, "Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa", bio je među 27 naslova koji su se razmatrali za nominaciju za nagradu Oscar, poručuju iz HAVC-a.

Nominacije u svim kategorijama za 96. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti bit će objavljene 23. siječnja 2024., a dodjela 10. ožujka.