VELIKI USPJEH

Hrvatski filmovi nagrađeni na festivalu u Herceg Novom

09.08.2017 u 18:14

Bionic
Reading

Na 31. Filmskom festivalu Herceg Novi - Montenegro film festival, koji se od 1. do 7. kolovoza održao u Herceg Novom, filmu 'Goran' Nevia Marasovića dodjeljena je nagrada 'Živko Nikolić' za najbolji film, a Hana Jušić je za 'Ne gledaj mi u pijat' nagrađena Zlatnom mimozom za režiju, priopćio je HAVC

Dugometražni igrani film 'Goran' Nevija Marasovića prikazan je u sklopu programa 'Kino Orjen', koji daje presjek najzanimljivijih stilskih i žanrovskih iskoraka ostvarenih tijekom prošlogodišnje produkcije. Nagrada Živko Nikolić, ujedno i najvažnija nagrada festivala, dodjeljuje se najhrabrijem i najuzbudljivijem filmu programa, a 'Goran' je, prema ocjeni žirija, 'rijedak i poseban u kinematografijama regije'.

'On smjelo zaobilazi ustaljeni povijesni – politički – ideološki okvir u kojem nastaju ovdašnji filmovi, te je primjer hrabrog žanrovsko/stilskog iskoraka, ukazujući na smjer u kojem bi u budućnosti mogli nastati neki novi, svježi i drugačiji filmovi s ovih prostora', navodi se u obrazloženju.

Ove godine o najboljem filmu programa odlučivao je žiri u sastavu Đorđe Milosavljević (predsjednik), Sunčica Unevska i Stefan Bošković.

Debitantski dugometražni igrani film 'Ne gledaj mi u pijat' prikazan je u sklopu glavnog natjecateljskog programa festivala u Herceg Novom, a Zlatna mimoza za režiju Hani Jušić je pripala zbog 'suverene i suptilne orkestracije svih stvaralačkih sastavnica tog dirljivog filma'. Žiri je odluku donio u sastavu Milcho Manchevski (predsjednik), Nataša Ninković, Ines Tanović, Zrinko Ogresta i Ivan Salatić.

 

Oba naslova, koja su nastala uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, iza sebe imaju mnogobrojna priznanja i prikazivanja na festivalima diljem svijeta.

 

Na festivalu su prikazani i dugometražni igrani filmovi "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića, manjinska hrvatska koprodukcija "Oslobođenje Skoplja" Rade i Danila Šerbedžije (hrvatski koproducent je Igor A. Nola iz MP filmske produkcije), te kratkometražni fimovi "Pino" Josipa Lukića, "Fabijan" Lovre Mrđena, "Tanja" Jasne Nanut, "Srami se" Darie Blažević i "Terarij" Hane Jušić.