svečana dodjela online 12. lipnja

Hrvatski dizajneri u finalu za European Design Awards

26.05.2021 u 20:01

Bionic
Reading

S ukupno šest projekata hrvatski dizajnerski studiji Sonda, Size, Tumpić/Prenc i Clinica Studio u suradnji Vladimirom Končarom ušli su među finaliste Europskih nagrada za dizajn

Laureati prestižnih European Design Awards znat će se na svečanoj dodjeli koja će se održati online 12. lipnja, izvijestilo je usrijedu Hrvatsko dizajnerskog društvo (HDD).

O finalistima i nagradama odlučuje međunarodni žiri - John L. Walters, Petra Černe Oven, Marko Golub, Julia Kahl, Mitja Kharshak, Ana Gea, Esen Karol, Jonathan Pierini i Freek Kroesbergen. Europske nagrade za dizajn dodjeljuju se godišnje za izvrsna ostvarenja u području komunikacijskog dizajna, a od ostalih se nagrada razlikuju po tome što im žiri u pravilu ne čine profesionalni dizajneri, već kritičari i teoretičari dizajna, novinari te urednici dizajnerskih časopisa.

Riječ je o inicijativi koja od 2007. okuplja dizajnerske časopise iz cijele Europe, uz pokroviteljstvo Međunarodnog vijeća za dizajn Ico-D. Studio Sonda finalist je u dvije kategorije - Serija plakata za rad 100% Free Covid Journey Posters, te u kategoriji Korporativna ilustracija za rad Berba.

Studio Size također se natječe u dvije kategorije, u kategoriji Pakiranje hrane i pića za ambalažu brašna Farina te u kategoriji Pakiranje alkoholnih pića za Vina VK. U istoj kategoriji natječe se i Studio Tumpić/Prenc s radom Otkrivanje mikrokosmosa biodinamičkih vina, dok je Clinica Studio u suradnji s Vladimirom Končarom ušao u najuži izbor za nagradu u kategoriji Dizajn izložbi s projektom dizajna postava izložbe 'Od imaginacije do animacije: Šest desetljeća Zagreb filma' u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Iz HDD-a podsjećaju kako su na prošlogodišnjem izdanju EDAwards, hrvatski dizajneri postigli izniman uspjeh, osvojivši najveću nagradu, Best of Show (Studio Tumpić/Prenc za Gradske bazene Pula), dok su Flomaster i Hamper osvojili srebro i broncu u svojim kategorijama.