DOKUMENTARAC

Hrvatska koprodukcija 'Ruski film ceste' kandidat za Oscara

08.11.2018 u 14:40

Bionic
Reading

Dugometražni dokumentarni film 'Ruski film ceste', manjinska hrvatska koprodukcija u režiji Dimitrija Kalashnikova, kandidat je za nominaciju za američku nagradu Oscar

Taj filmski portret Rusije kroz snimke kamera iz automobila koprodukcija je Bjelorusije, Rusije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i SAD-a.

Koproducent filma je Srđan Šarenac, tvrtka Novi Film.

'Američka distribucijska kuća Oscilloscope je distribuirala film u 80 kina širom SAD-a i Kanade i samim time smo stekli sve uvjete da postanemo kandidat za Oscara u kategoriji 'Najbolji dugometražni dokumentarni film'. Veliku podršku imali smo i od Aleksandra Govedarice koji predstavlja američko-kanadskog distributera Syndicado', rekao je Šarenac, a prenosi Hrvatski audiovizualni centar.

Šarenac podsjeća da ga je u projekt pozvala glavna producentica Volia Chajokuskaya, koju je upoznao na Međunarodnom filmskom festivalu u Minsku gdje je njegov prethodni film 'Selo bez žena' osvojio glavnu nagradu.

'Ruski film ceste' premijerno je prikazan 2016. u natjecateljskom programu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu IDFA.

Zasad je 160 dokumentarnih filmova kvalificirano za kandidaturu za nagradu Oscar u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma.

Članovi Američke filmske akademije u studenom će na razmatranje dobiti popis kandidata za nominaciju, konačan izbor objavit će se 22. siječnja, a svečanost dodjele će se održati 24. veljače iduće godine.