od 13. prosinca

Hrvatska kinoteka i kino Tuškanac donose ciklus filmova Veljka Bulajića

07.12.2023 u 11:13

Bionic
Reading

Otvorenje ciklusa posvećenog jednom od velikana jugoslavenske i hrvatske kinematografije bit će 13. prosinca u MM centru

Imajući u vidu svevremenost priznatog opusa ponajviše posvećenog temi borbe individue za ostvarenje osobnog u društvu kojim vladaju zakoni kolektivnog, Hrvatska kinoteka u suradnji s kinom Tuškanac i Studentskim centrom ovog prosinca u MM centru otvara višemjesečnu retrospektivu filmova 'Portreti: Veljko Bulajić'.

Ciklus filmova 13. prosinca u 19 sati otvorit će Bulajićevo debitantsko ostvarenje u dugometražnoj formi te prvi hrvatski film predstavljen u glavnoj konkurenciji festivala u Cannesu 'Vlak bez voznog reda' (1959.). Nakon projekcije uslijedit će razgovor s redateljem.

Ovaj klasik inspiriranim neorealizmom tematizira masovno preseljenje stanovnika iz škrtog kamenjara Dalmatinske zagore u plodnu slavonsku ravnicu, a na pulskom festivalu osvojio je nagrade za najbolji film, scenarij i sporednu mušku ulogu (Milan Milošević) te nagradu žirija jugoslavenske filmske kritike i nagradu publike Jelen.

Večer kasnije (14. 12. u 20h) uslijedit će projekcija filma 'Obećana zemlja' (1986.), svojevrsnog nastavka 'Vlaka bez voznog reda' inspiriranog 'Rašomonom' i 'Građaninom Kaneom' u kojem seljaci došljaci doživljavaju prva razočaranja idejama kolektivizacije. Film zamjetljivog utjecaja talijanske kinematografije koncipiran je kao sudska drama, a glavne su uloge odigrali Velimir Bata Živojinović, Mirjana Karanović, Vjenceslav Kapural i Vanja Drach.

Posljednji Bulajićev film u prosincu (20. 12. u 20h) vizualno je impresivna i emocionalno upečatljiva kronika 'Skoplje '63' (1964.) inspirirana događanjima nakon razornog potresa koji je pogodio makedonsku prijestolnicu. U film je uvršten jedan od prvih snimljenih nastupa romske pjevačice Esme Redžepove, a među mnogim osvojenim priznanjima ističu se Grand Prix za najbolji dokumentarni film na venecijanskoj Mostri te nagrada UNESCO-a.

Bulajićevo stvaralaštvo danas je dio angažirane hrvatske filmske baštine, a upravo dokumentarističkim pristupom redatelj suvremenom gledatelju omogućuje rezoniranje s povijesno-političkim okolnostima njegove sredine, što na komparativnoj razini misli dovodi do zaključka kako kolektivni sukobi do danas ostaju nepromjenjivih uzroka i posljedice, dok je samo kontekst sklon varijacijama.

Program je ostvaren kao suradnja Hrvatske kinoteke pri Hrvatskom državnom arhivu, kina Tuškanac i Studentskog centra.