human rights film festival

Premijerom filma Gorana Devića 'Što da se radi?' otvoren 21. HRFF

05.12.2023 u 12:05

Bionic
Reading

Premijernom projekcijom dokumentarno-igranog dugometražnog filma 'Što da se radi?' redatelja Gorana Devića sinoć je u kinu Kinoteka otvoren 21. Human Rights Film Festival

Film o desetogodišnjoj borbi sindikata Tvornice željezničkih vozila Gredelj, radnicima, sindikalnim vođama i stečajnim upraviteljima te o svijetu rada koji nestaje predstavio je sam autor u društvu radnika-protagonista.

Zbog velikog interesa publike, HRFF je pored postojeće reprizne projekcije filma u subotu 9. prosinca, najavio i dodatnu projekciju filma, danas u 15 sati, u kinu Kinoteka.

Ulaz na cjelokupni program 21. HRFF-a je slobodan. Besplatne ulaznice za projekcije u kinu Kinoteka mogu se preuzeti na blagajni kina 1 sat prije početka prve projekcije dana. Ulaznice za filmski i popratni program u Dokukinu KIC nije potrebno prethodno preuzimati.

Otvoren 21. Human Rights Film Festival Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mladen Pobi

U glavnom filmskom programu 21. HRFF-a posebno se ističu autorski filmovi cijenjenih redatelja i redateljica nagrađivani na najvažnijim europskim festivalima: 'Stari hrast' Kena Loacha dobitnik je nagrade publike na festivalu u Locarnu i bavi se imigrantskim pitanjima, ksenofobijom i sistemskim zanemarivanjem radnika u selu na sjeveroistoku Engleske; 'Suha trava' Nurija Bilgea Ceylana je drama o profesoru kojeg je maloljetna učenica optužila za zlostavljanje nagrađena za najbolju glumicu na festivalu u Cannesu (Merve Dizdar); 'Zona interesa' Jonathana Glazera o životu zapovjednika Auschwitza dobitnik je više nagrada na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, među kojima i Grand Prix i nagrada FIPRESCI, te 5 nominacija za Europsku filmsku nagradu; igrani biografski 'Ingeborg Bachmann - Putovanje u pustinju' Margarethe von Trotta o jednoj od najznačajnijih pjesnikinja njemačkog govornog područja premijerno je prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu, drama 'Zlo ne postoji' japanskog redatelja i oscarovca Ryûsukea Hamaguchija o ruralnoj gentrifikaciji na ovogodišnjoj Mostri nagrađenoj Srebrnim lavom te nagradom FIPRESCI.

Pored istaknutih kino naslova, filmski program donosi i naslove redatelja i redateljica koji se redovno prate na HRFF-u i čiji radovi dobro opisuju programsko i tematsko opredjeljenje festivala: 'Orlando, moja politička biografija' cijenjenog filozofa i trans aktiviste Paul B. Preciada; eksperimentalni dokumentarac 'Uspon čovjeka 3' o anksioznosti novih generacija vezano uz klimatske promjene argentinskog redatelja Eduarda Williamsa; najnoviji dokumentarni film Anje Strelec 'Gdje su nestali svi osmjesi?' o nepalskim migrantima u potrazi za boljom budućnošću te intimni i poetični igrani film 'U vodi' velikog hongkonškog autora Hong Sang-sooa. Premijerno će se prikazati i igrani film hrvatskog autora Damira Čučića 'Polako nikuda', ljubavna priča smještena u blisku budućnost; 'Draga Fiona' autorice Fione Tan - dokumentarni film koji otkriva suptilne veze između slike i zvuka, Nizozemske i Indonezije, razmjene i kolonijalizma, oca i kćeri; 'Projekt', najnoviji eksperimentalni film Dane Komljena o kompleksu Lagos u Nigeriji kojeg je 1977. godine izgradila jugoslavenska građevinska tvrtka; te 'Čovjek u crnom' Wanga Binga, dokumentarni portret Wanga Xilina - jednog od najvećih kineskih skladatelja moderne klasične glazbe.