14. prosinca

Biografski dokumentarni film 'Voljeti Patriciju Highsmith' u Dokukinu KIC

05.12.2023 u 09:51

Bionic
Reading

Biografski dokumentarni film 'Voljeti Patriciju Highsmith' o slavnoj autorici krimića premijerno će se prikazati 14. prosinca u zagrebačkom Dokukinu KIC, u sklopu programa Arterije - tjedna filma o umjetnicima i umjetnicama

Film Eve Vitij temelji se na nedavno objavljenim dnevnicima Patricije Highsmith, kraljice psiholoških trilera i vitalne figure queer povijesti, te uz arhivsku građu praćenu glasovima obitelji, prijatelja i same autorice prati njenu potragu za identitetom i turbulentan ljubavni život.

Njime se i baca novo svjetlo na pisanje jedne od najekraniziranijih spisateljica svih vremena, po čijim su predlošcima snimljeni filmovi 'Nepoznati iz Nord Expressa' Alfreda Hitchcocka, 'Talentirani gospodin Ripley' Anthonyja Minghelle i 'Carol' Todda Haynesa.

'U klaustrofobičnom i uvrnutom svijetu koji nastanjuju njezini likovi klasne tenzije, potisnuta seksualnost i pritisak društvenih očekivanja isprepliću se na neočekivane i uznemirujuće načine', stoji u najavi distributera Restarta.

Nakon projekcije dokumentarca će se održati razgovor s filmskim kritičarem Marijem Kozinom i kustosicom i kritičarkom Barbarom Gregov.

Iako se 'Cijena soli'', njen djelomično autobiografski roman objavljen pedesetih u SAD-u, smatra prvom lezbijskom pričom sa sretnim završetkom, sama autorica skrivala je svoje romanse i vodila dvostruki život.

'Tek danas, nakon što je pronađeno 200 neobjavljenih rukopisa na više od 8000 stranica i dnevničkih zapisa koje je vodila od sedamnaeste godine, saznajemo kako je tajnovita Highsmith daleko od očiju dušebrižničke javnosti proživljavala svoju burnu intimu', ističe se.

Njezine dnevničke zapise u filmu čita glumica Gwendoline Christie ('Game of Thrones', 'Top Of The Lake'), a isprepliću se s arhivskim materijalima najpoznatijih ekranizacija njenih romana kreirajući živopisan portret renomirane autorice čija bi mizantropija posramila i jednog Molièrea.

U Dokukinu KIC će se 23. prosinca, održati njoj posvećen dan kada će se uz dokumentarac prikazati i igrane ekranizacije njezinih romana - 'Carol' Todda Haynesa iz 2015. s Cate Blanchett i Rooney Marom, te 'Američki prijatelj' Wima Wendersa iz 1977. godine s Dennisom Hopperom i Brunom Ganzom u glavnim ulogama. Program je priređen u suradnji s Goethe institutom i Discovery Film i Videom.

Tijekom projekcija u Dokukinu KIC moći će se kupiti nedavno objavljen prvi hrvatski prijevod romana 'Stranci u vlaku', prema kojem je Hitchcock snimio 'Nepoznati u Nord Expressu".