OMILJENI DJEČJI JUNAK

Hrabri i bistri pastir Kekec doživio stotu

25.11.2014 u 16:22

Bionic
Reading

Serijom izložbi i predavanja u Sloveniji su obilježeni okrugli jubileji omladinskog pisca Josipa Vandota i njegova glavnog književnog lika, hrabrog i bistrog pastira Kekeca, kojega je Vandot stvorio prije 100 godina, a populariziran je u seriji dječjih filmova

Vandot je rođen 1884. godine u Kranjskoj Gori, a umro 1944. u savezničkom bombardiranju Slavonskog Broda, kamo je njegova obitelj bila deportirana iz Maribora, gdje je radio kao službenik na željeznici, nakon što su istok Slovenije okupirali Nijemci.

Po motivima iz Vandotovih pripovijedaka u koje je autor upleo gorske mitove i legende iz vlastita djetinjstva, različiti su režiseri 50-ih, 60-ih i 70-ih godina snimili pet i danas popularnih filmova.



Kekec
je doživio i prerade za kazališne daske te inačice u stripu i slikovnicama, a postao je i svojevrsnim književno-turističkim brandom, sličnim švicarskoj djevojčici Heidi, švicarske spisateljice Johanne Spyri

Rodna Kranjska Gora ima i muzej pisca i pjesnika koji se potpisivao i pseudonimom Cvetko Slavin, a postavila je po uzoru na Disneyland i Vandotovu 'Zemlju Kekeca' koju mogu posjetiti turisti i zamišljati susrete sa Kekecom, Mojcom, Kosobrinom, Bedancem i drugim slavnim Vandotovim likovima.

Tržišna vrijednost brenda 'Kekec', kojim je nazvana i najpopularnija slovenska pašteta, cijeni se na više stotina tisuća eura.