VJEROVALI ILI NE

'Hobita' se brže pročita nego što ga se pogleda!

02.12.2014 u 14:07

Bionic
Reading

Završni dio trilogije 'Hobit' redatelja Petera Jacksona premijerno je prikazan jučer u Londonu. No među obožavateljima Tolkienovih djela i dalje se može čuti dosta glasova koji smatraju da, za razliku od 'Gospodara prstenova', 'Hobita' ipak nije trebalo razvlačiti na tri dugometražna filma

Jackson je, naime, 'Gospodaru prstenova' i 'Hobitu' odlučio pristupiti kao da su književni predlošci za dotične filmove slični jedan drugome te je obje knjige pretočio u filmske trilogije. I dok je za 'Gospodara prstenova' to još donekle imalo smisla, s obzirom na to da se radi o knjizi s više od 1.000 stranica (ovisno o tisku), takav potez mnogi su proglasili suvišnim kad se u obzir uzme to da je 'Hobit' knjiga od svojih 300-tinjak stranica.

Na BBC-su tako povodom premijere povukli zanimljivu usporedbu koja zorno govori o tom problemu. Naime, za gledanje cijele trilogije 'Hobit' trebat će vam točno osam i pol sati (zbrojeno trajanje sva tri filma), a za čitanje cijele knjige nešto više od pet sati.

S obzirom na to da nezanemariv broj ljudi voli pogledati film umjesto čitanja knjige, čini se da bi takvima u slučaju 'Hobita' bilo pametnije (i ekonomičnije) jednostavno – pročitati knjigu.