SAVONLINNA

HNK u Osijeku i HNK 'I.pl.Zajca' Rijeka predstavljaju Hrvatsku u Finskoj Operi

29.07.2022 u 14:35

Bionic
Reading

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku i Hrvatsko narodno kazališta 'I. pl Zajca' Rijeka svoje kazališne sezone završavaju iznimnim uspjehom gostovanjima na prestižnom svjetskom opernom festivalu - Savonlinnan Oopperajuhlat - Savonlinna Opera Festival u Finskoj

Jedan je to od najstarijih i najpoznatijih festivala u svijetu. Finskoj i međunarodnoj publici predstavili smo u Savonlinni komične jednočine opere Feruccija Busonija i Giacoma Puccinija pod ravnanjem maestra Valentina Egela. Redatelj 'Arlecchina' je Marin Blažević, a 'Giannija Schicchija' Fabrizio Melano. Ove dvije jednočine opere bile su premijerno izvedene u Rijeci (14., ožujka 2022.) i u Osijeku (28. travnja 2022.) i koprodukcija su osječkog i riječkog kazališta. Premijerna produkcija rezultat je konkretno potpisanih Ugovora o pokretanju konzorcija nacionalnih kazališnih kuća koji je važan projekt potpomognut i iniciran od strane Ministarstva kulture i medija RH. Ovaj pilot projekt je svoj dragulj u kruni upravo pokazao zajedničkim predstavljanjem na ovom velikom značajnom festivalu u Savonlinni.

Gostovanje na Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj jedan je od najvećih međunarodnih uspjeha osječke i riječke Opere ali i uopće glazbenog postignuća osječkog i riječkog kazališta u povijesti. Značaj tog gostovanja između ostalog je u tome što je Operni Festival Savonlionna jedan od najstarijih i održava se vise od stotinu godina.

Savonlinna Operni Festival traje neprekidno od 1912. te su prijašnjih godina na ovom festivalu nastupali milanska Scala, Bečka državna opera. Već više od desetljeća Operni festival u Savonlinni ugošćuje inozemne operne trupe: prvo od njih bilo je Estonia Theatre, slijedilo je sljedeće tri sezone svjetski poznato kazalište Mariinsky (Kirov) iz St. Petersburga, Covent Garden iz Londona 1998., Opéra national du Rhin iz Strasbourga 1999., Nova izraelska opera 2000.g.

Predstave se igraju u dvorcu Olavinlinnan iz 15. stoljeća koji tijekom srpnja i dijela kolovoza, svoje dvorište pretvara u potpuno natkriveno gledalište od preko 2500 udobnih mjesta te prostranom rupom orkestra.

Sve predstave počinju 19 sati. Gledalište je bilo dupkom puno tijekom svih pet večeri predstava. Operni festival Savonlinna izrastao je u međunarodno priznat festival koji traje mjesec dana. Svake godine nastupa pred ukupnom publikom od oko 60.000, posjetitelja od kojih procjenjuje se da četvrtina dolazi iz inozemstva. Svake godine Festival je, uz izvođenje vodećih djela klasičnog opernog repertoara, postavljao i vlastite produkcije. Ulaznice za predstave su od 60 do 190 eura. Ljubitelji opere svih generacija su prekrasna i zahvalna publika. Na ovogodišnjem Savonlinna Opera Festivalu uz osječke i riječke opere izvedene još tri inozemne opere – Aida, Carmen i Tosca te još jedna riječka izvedba JULIJE CEZAR U EGIPTU.

Naše gostovanje u Finskoj nije razmjena već se radi o gostovanju Opera osječkog i riječkog HNK. Cjelokupni trošak gostovanja pokriva Festival u Savonlinni uz veliku financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

'Motiviran sam i inspiriran raditi za Operni festival. Pandemija je prekinula naš tek započeti rad i planove, ali sada je vrijeme da se okrenemo novom razdoblju. Već ovog ljeta želimo pokazati kakve divne stvari možemo ponuditi našoj publici u normalnim uvjetima', kaže Ville Matvejeff.

Ville Matvejeff je umjetnički direktor Opernog festivala u Savonlinni do 2027. Dirigent, pijanist i skladatelj Čast je za osječku i riječku nacionalnu kuću nastupiti na ovom prestižnom festivalu. Na jarbolu u Savonlinni vijori se Hrvatska zastava.