NACISTIČKA MANGA

Hitlerov 'Mein Kampf' u stripu obara rekorde

04.09.2009 u 10:54

Bionic
Reading

Hitlerov 'Mein Kampf' u formi stripa postao je pravi hit u Japanu, gdje je za manje od godinu dana prodan u više od 45.000 primjeraka izazivajući pritom brojne polemike

'Riječ je o čuvenoj knjizi, ali je malo onih koji su je pročitali', rekao je Kosilke Maruo, direktor izdavačke kuće East press koja je objavila kontroverznu mangu.

Na raznim internetskim stranicama, međutim, sve je više kritika na račun ovog projekta, a najglasnije dolaze iz Njemačke, gdje se knjiga smatra 'nemoralnim djelom nacističke propagande'.

Izdavačka kuća East press do sada je objavila nekoliko poznatih djela u formi stripa, među ostalim Machiavellijeva 'Vladara' i Danteovu 'Božanstvenu komediju'. Iz uprave te kuće tvrde da nisu primili nijednu direktnu kritiku vezanu za sporni Hitlerov strip.

Izdavanje mange, koja se u knjižarama pojavila u studenom 2008. popraćeno je neskrivenim zaprepaštenjem brojnih svjetskih medija, prenosi portal B92. U Njemačkoj kao i u većini zemalja u svijetu zabranjeno je objavljivanje 'Mein Kampfa' iz poštovanja prema žrtvama nacističkih logora.

'Teško je zamisliti mangu kao prigodan način da se na kritičan način predstavi bit ovog djela', piše u obavijesti Ministarstva financija Bavarske, koja kontrolira autorska prava ozloglašene knjige.

Njemačka je u prošlosti nekoliko puta bezuspješno pokušala spriječiti prodaju 'Mein Kampfa' u Japanu, gdje je knjiga prvi put objavljena 1973. Prema donedavnim podacima, elektronička inačica Hitlerove knjige bila je na prvom mjestu po prodaji online knjižare Amazon.