umjetnički paviljon

Hit izložba jeseni u Zagreb dovodi vodeće svjetske umjetnike 20. stoljeća

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 21.09.2017 10:38
  • Objavljeno 21.09.2017 u 10:38
Georges Braque, Atelier VI, 1950-51., 130 x 162,5, ulje na platnu

Georges Braque, Atelier VI, 1950-51., 130 x 162,5, ulje na platnu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: © ADAGP Paris 2017.

Nakon Miróa, Rodina i Giacomettija, Umjetnički paviljon u Zagrebu u novoj sezoni sprema još jednu veliku međunarodnu izložbu, 'Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght', koju otvara 5. listopada

'Većina radova na izložbi dosad nikada nisu bili viđeni u Hrvatskoj pa me naročito zanima kakav će imati odjek u javnosti, struci i medijima', rekla je Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica Umjetničkog paviljona u razgovoru za Hinu. 

Izložit će se više od šezdeset djela 25 umjetnika, nekih od najvećih imena povijesti umjetnosti 20. stoljeća, Georgesa Braquea, Marca Chagalla, Alexandera Caldera, Joana Miróa, Balthusa, Pierrea Alechinskya, Pola Burya, Erróa, Sama Francisa, Ellsworth Kellya, Barbare Hepword, Paula Jenkinsa, Konrada Klaphecka. 

  • +2

'Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: © ADAGP Paris 2017.

Poklečki Stošić, koja je s direktorom Fondacije Maeght, Olivierom Kaeppelinom, kao autorica i kustosica izložbe birala radove, kaže kako je za Umjetnički paviljon već postalo uobičajeno raditi tako velike izložbe. 

'Sami dogovaramo svoje izložbe, pa je i 'Strast stvaranja' producirana isključivo za Umjetnički paviljon, koji joj je prva i posljednja postaja, a po završetku se vraća u fundaciju', istaknula je. 

Po njezinim riječima, ta je izložba dobra prilika da se, na jednome mjestu vide djela vodećih umjetnika 20. stoljeća, od predstavnika kubizma, ekspresionizma, apstraktne umjetnosti i fantastične umjetnosti do zagovornika različitih umjetničkih pravaca modernizma 20. stoljeća. 

Ne otkrivajući detalje najavila je neočekivan i zanimljv likovni postav izložbe.

'Nadam se da će svidjeti posjetiteljima, ali i da ćemo tom izložbom Zagreb i Hrvatsku još više učvrstiti na likovnoj karti Europe', ustvrdila je Poklečki Stošić. 

  • +2

JOAN MIRÓ: remek-djela iz Fundacije Maeght, izložba iz 2014.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić / PIXSELL

Ukupno će se izložiti 64 slika, skulptura, litografija i grafika, crteža te bibliografskih djela, ponajboljih djela iz zbirke Fundacije Marguerite i Aimé Maeght, jedne od globalno važnih privatnih fundacija moderne i suvremene umjetnosti, smještene u blizini Nice.  

Poklečki kao posebno zanimljiva izdvaja čak dvadesetak djela slavnog francuskog slikara i kipara Georgesa Braquea, jednog od ključnih protagonista umjetnosti 20. stoljeća, čija izložba nikada nije bila postavljena u Hrvatskoj i susjedstvu, a u Zagrebu će biti zastupljen sa skulpturama, reljefima i crtežima. 

Među onima na koje se također na ovim prostorima rijetko moglo naići su i američki umjetnici.

'Naročito nas veseli što će nam doći i nekoliko izuzetnih američkih umjetnika koji su globalno važni i što će posjetitelji imati priliku prvi put vidjeti i otkriti Alexandera Caldera, Sama Francisa, Ellsworth Kellya i Paula Jenkinsa', istaknula je. 

Promidžbena kampanja ponovno je usmjerena na regiju.

'Ponovno pokrivamo cijelo područje, Sloveniju, Srbiju, BiH, dio Italije i Austrije, nastavljamo s utabanim kanalima koji su nam ranije doveli puno posjetitelja - na Giacomettiju ih je bilo više od 42 tisuće', naglasila je ravnateljica. 

Izložba 'Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght', bit će otvorena do 14. siječnja iduće godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!