4. BIJENALE SLIKARSTVA

Zagreb sprema izložbu najboljeg od hrvatske suvremene slikarske scene

15.09.2017 u 09:49

Bionic
Reading

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika, Meštrovićevu paviljonu, 20. rujna otvara se 4. Bijenale slikarstva koji će ponuditi presjek istaknutog stvaralaštva hrvatske slikarske scene u posljednje dvije godine. Na izložbi koja traje do 29. listopada sudjeluje 38 odabranih i deset pozvanih umjetnika

Tradicionalno, u okviru Bijenala slikarstva ugošćuje se i izložba inozemnih autora kojom se, prema konceptu gostujućeg kustosa, predstavlja presjek slikarske scene jednog europskog grada (2011., I am Berliner, Berlin; 2013., Vienna Calling, Beč, 2015., Exporting Gdańsk, Gdansk). Ove godine ugošćuje se izložba 'Extended Painting Prag' pod kustoskim konceptom Mareka Schováneka, koja će predstaviti umjetnike koji oblikuju suvremenu prašku slikarsku scenu, a među kojima i umjetnika Jiříja Davida, predstavnika Republike Češke na Venecijanskom bijenaleu 2015. godine.

  • +12
4. Bijenale slikarstva Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HDLU

U suradnji s HDLU-om, Moderna Galerija će povodom Bijenala slikarstva, od 3. listopada do 5. studenoga prirediti samostalnu izložbu slikara Slavka Šohaja, kako bi istaknula vrijednost i utjecaj starih majstora slikarstva na današnje stvaralaštvo.

Osim toga, kao početak decentralizacije mjesta održavanja Bijenala slikarstva, organizatori najavljuju i predstavljanje dijela izložbe koja će se 2018. godine, u terminu od 07. ožujka do 8. travnja, održati u Gradskom muzeju Varaždin.