30. travnja

HGU obilježava Međunarodni dan jazza bogatim programom

25.04.2023 u 13:36

Bionic
Reading

Hrvatska glazbena unija donosi vrhunski jazz program u Splitu, Zagrebu, Puli, Osijeku, Šibeniku i Primorsko-goranskoj županiji povodom Međunarodnog dana jazza koji se obilježava 30. travnja

Programi će se sastojati od koncerata jazz glazbe uživo te radijskih i TV gostovanja u gradovima gdje HGU ima svoje Podružnice.

Zagrebački dio programa obuhvaća koncerte brojnih poznatih hrvatskih jazz glazbenika, dobitnika Nagrade Status za umijeće muziciranja, na Cvjetnom trgu, u Bogovićevoj ulici kod sunca, Trgu Europe i na križanju Tkalčićeve ulice i Krvavog mosta. Među izvođačima nalaze se Davor Doležal, Ivan Kapec, Jerko Jurin, Lela Kaplowitz i drugi.

Program Podružnice Split počinje 28. travnja u Solinu, jazz jam sessionom na kojemu nastupaju Darko Grappone i gosti u Hotelu President, a nastavlja se 30. travnja koncertima ispred multimedijalnog kulturnog centra Split, kao i u Amfiteatru Doma mladih Split.

NOjazz Band i Mario Bočić nastupaju u Osijeku ispred kina Europa, dok će se u Puli dan jazza obilježiti svirkom Leon Brenko trija i Bolerosa na tržnici, od 11 sati.

Šibenik će dan jazza obilježiti koncertom Ivane Prgin u Kući umjetnosti Arsen.

Program u Primorsko-goranskoj županiji uvertiru će imati 29. travnja, kad će Elvis Stanić nastupiti u Baptističkoj crkvi na Zametu, a nastavlja se 30. travnja na Krku, Cresu, Lovranu i u šumovitom Gorskom kotaru – Vrata – Furman.

Međunarodni dan jazza vrhunac je Mjeseca zahvalnosti jazzu koji skreće pozornost javnosti na jazz i njegovu izvanrednu baštinu, korijene, budućnost i utjecaj, te diže svijest o potrebi međukulturnog dijaloga i međusobnog razumijevanja i jača međunarodnu suradnju i komunikaciju.

Službeno ga je proglasio UNESCO u studenom 2011. kako bi istaknuo jazz i njegovu diplomatsku ulogu u ujedinjavanju ljudi u svim krajevima svijeta. Predsjedatelji Međnarodnog dana jazza su direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay i legendarni jazz pijanist i skladatelj Herbie Hancock, koji služi kao UNESCO-ov veleposlanik za interkulturni dijalog.

Realizacija većine programa ostvarit će se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, kao i lokalnih turističkih zajednica te gradova.