SPLITSKO LJETO

Hekuba - svijet doveden do vlastitih granica

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 09.08.2011 10:18
  • Objavljeno 09.08.2011 u 10:18
Hekuba na Splitskom ljetu (6)

Hekuba na Splitskom ljetu (6)

Izvor: Cropix / Autor: Foto: Jadran Babic / CROPIX

Na Manastirinama u Saloni festivalski dramski ansambl u ponedjeljak navečer je pred punim gledalištem izveo posljednju premijeru 57. Splitskog ljeta, Euripidovu tragediju Hekuba.

Redatelj drame je Rumunj Felix Alexa, dok naslovnu ulogu trojanske kraljice Hekube igra Zoja Odak. U tragediji su još nastupili Sergej Trifunović, Ana Vilenica, Matija Kačan, Nikola Ivošević i Dejan Bućin

Putovanje ka iskonskom kazalištu riječi i glumca odvijalo se uz izniman prijevod Bratoljuba Klaića te moćan glumački tim predvođen nacionalnom dramskom prvakinjom Zojom Odak, čiju su karijeru obilježile i iznimne interpretacije upravo antičkih junakinja. Klasičnoj grčkoj tragediji koja kroz patnju vodi pročišćenju i uzdizanju ponad puke ljudske sudbine, Euripid je otvorio drugi pravac koji vodi u mržnju, bijes i osvetu i tako rastvara onu drugu, ponorsku dimenziju ljudskosti te cijelu zajednicu povlači u spiralu uništenja.

Po riječima redatelja Alexe: 'Hekuba je komad snažnih, gotovo pa devastirajućih energija, komad koji na esencijalnoj razini progovara o nasilnosti svijeta u kojem živimo. Moja predstava se ne bavi pobjednicima i poraženima već svijetom koji je doveden do vlastitih granica. Granica iza kojih je moguća još samo pojava duhova, duhova koji nas progone u snovima.'

Jedan od najvažnijih rumunjskih redatelja, Felix Alexa je na početku svoje karijere bio asistent Petera Brooka u Parizu u poznatom CIRT-u (Centre International de Création Théâtrale). Postavio je četrdesetak predstava u rasponu od klasičnih autora Shakespearea, Lorce, Camusa, Mullera do suvremenih autora Koltesa, Mayenburga, braće Presnjakov, Ionesca i Albee.

Foto: Jadran Babic / CROPIX

Foto: Jadran Babic / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: Foto: Jadran Babic / CROPIX

Sudjelovao je na važnim festivalima: Avignon, Wiener Festwochen, LIFT (London), UTE Budapest te vodio međunarodne radionice za glumce u Bochumu, Budimpešti, Sydneyu, New Delhiju, Pekingu, Šangaju, Seoulu i Singapuru.

Za svoje je predstave osvojio mnoge nagrade kako za najboljeg redatelja tako i za najbolje predstave u cjelini. Predaje kao redoviti profesor na odsjeku za režiju na Nacionalnom sveučilištu za kazalište i film u Bukureštu. Za svoj je rad višestruko nagrađivan najuglednijim rumunjskim kazališnim nagradama.

U predstavi su još igrali Josip Zovko, Dara Vukić, Andrijana Vicković, Anastasija Jankovska, Tajana Jovanović, Marija Šegvić, Ana Gruica, Lukrecija Tudor, Danijela Vuković, Beti Lučić, Vanda Boban, Elena Orlić, Jere Čović, Val Martinović, Ivo Kristijan Šiško i Ivan Giljum.

Scenograf predstave je Tomislav Ćurković, kostimograf Silvio Vujičić, svjetla je oblikovao Zoran Mihanović, a glazbu potpisuje sastav Zidar Betonski.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi