tajno glasovanje

HAZU bira nove članove, prijedlozi kandidata do 27. prosinca

02.11.2023 u 10:12

Bionic
Reading

Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) objavilo je izbor novih članova Akademije, a obrazloženi prijedlozi kandidata mogu se podnositi najkasnije do 27. prosinca, objavio je HAZU

Prijedloge za izbor redovitih, dopisnih članova i članova suradnika mogu dati Akademijini razredi, vijeća fakulteta i umjetničkih akademija, sveučilišni senat te znanstvena vijeća znanstvenih organizacija. Prijedlog za izbor stranih državljana za dopisne članove može dati i Predsjedništvo Akademije.

Tko će biti novi Akademijini članovi, znat će se 16. svibnja iduće godine kada se održava skupština za izbor novih redovitih, dopisnih članova i članova suradnika, objavljeno je na mrežnim stranicama HAZU.

U Razredu za društvene znanosti moći će se birati do sedam redovitih i do sedam članova suradnika, u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti do tri redovita i do jednog člana suradnika, u Razredu za prirodne znanosti do jednog redovitog i do tri člana suradnika, a u Razredu za medicinske znanosti do dva redovita i do dva člana suradnika.

U Razredu za filološke znanosti moći će se birati do jednog redovitog i do pet članova suradnika, u Razredu za književnost do tri redovita člana i do tri člana suradnika, u Razredu za likovne umjetnosti do tri redovita i do četiri člana suradnika, u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju do tri redovita i do jednog člana suradnika te u Razredu za tehničke znanosti do tri redovita člana.

U svakom razredu Akademije može se birati do jedan dopisni član, dakle do ukupno devet dopisnih članova.

Članovi HAZU se biraju tajnim glasovanjem svake druge godine na skupštini Akademije. Članstvo u Akademiji je doživotno.