HOROR PREPORUKE ZRINKE PAVLIĆ

Filmovi koji će vas prestrašiti ove Noći vještica

  • 31.10.2023 u 21:31

  • Bionic
    Reading

    Bez obzira što nam govorili o 'uvozu stranih praznika' ili o opasnim duhovnim aspektima Halloweena, za filmske hororljupce Noć vještica može značiti samo jedno - prigodni & privatni filmski festival najstrašnijih hororaca. Pa, navalite!

    Ako ste ljubitelj/ica SF-horora, ove Noći vještica pogledajte jedan od najhvaljenijih takvih filmova, djelo Brandona Cronenberga (da, riječ je o sinu slavnog Davida), 'Bazen beskraja' (Infinity Pool). Osim što počiva na doista jezivoj premisi o skupini bogatih turista kojima 'provod' u luksuznom odmaralištu obuhvaća i ubilačke orgije, film je zanimljiva lamentacija o tome što bogati i privilegirani posjetitelji luksuznih resorta doista čine mjestima koja posjećuju.

    Bazen beskraja Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Hororac koji bi se mogao nazvati i art filmom, a potječe iz uma mladog kanadskog redatelja Kylea Edwarda Balla nosi naslov 'Skinamarink' i koncipiran je kao ekranizacija dječje noćne more. Dječak po imenu Kevin u njemu navodno doživljava nesreću tijekom mjesečarenja, nakon liječenja u bolnici dolazi kući, a u kući odjednom počinju nestajati ljudi, predmeti, zahodi... Film je inače nastao iz Ballova Youtube kanala Bitesize Nightmares, na kojem je snimao videozapise na temelju gledateljskih noćnih mora.

    Skinamarink, foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Još jedan film u kojem glavnu žensku (ovaj put čak naslovnu ulogu) igra Mia Goth jest prequel filmu 'X' pod naslovom 'Pearl', odnosno priča o glavnoj zlikovki iz filma 'X'. Priča o poremećenoj djevojci koja početkom dvadesetog stoljeća čini nezamislivo nasilna djela - čini se da je radi toga da bi se oslobodila teških obiteljskih obaveza - jedan je od najhvaljenijih horora 2022.

    Pearl, foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Ako volite kombinaciju žanra komedije i horora, za vas je film 'Blackening', koji se poigrava s filmskim i rasističkim klišejom po kojem crnci u hororcima uvijek budu prvi koji su ubijeni. Tajanstvena igra 'Blackening' ovdje pokazuje da ne mogu svi biti prvi ubijeni...

    Blackening, foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Mladi američki horor-majstor Ari Aster nakon dva je sad već legendarna horora - 'Naslijeđeno zlo' i 'Festival straha' ove je godine izbacio vrlo neobičan film 'Beau se boji' s Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi, koji je više tjeskobna i živčana drama negoli klasični horor, ali u svojoj kompliciranoj trosatnoj priči bogme ima sasvim uvjerljive horor elemente.

    Beau se boji, najava Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Još jedan komično-stravičan film koji preporučujemo ove Noći vještica jest film 'Bodies Bodies Bodies', koji s filmom 'Blackening' dijeli to što je također povezan s društvenom igrom, samo što ovdje nema naglašenog rasnog pitanja. No 'Bodies Bodies Bodies' izuzetno je zabavan i istodobno poprilično strašan horor koji će vam sigurno ukrasiti ovaj Halloween.

    Bodies Bodies Bodies, foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.