poticanje filmskih sadržaja

HAVC donio odluke o proizvodnji audiovizualnih djela

29.03.2018 u 16:36

Bionic
Reading

Hrvatsko audiovizualno vijeće donijelo je odluke o raspodjeli sredstava prema Javnom pozivu za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2017. godini, u kategoriji poticanja proizvodnje audiovizualnih djela za dugometražni igrani film, kratkometražni igrani film, dokumentarni film i eksperimentalni film

Na Javni poziv za poticanje proizvodnje dugometražnih igranih filmova u 2017. godini, s rokom 30. studeni, pristiglo je 45 prijava, a sredstva su odobrena za pet projekata u ukupnom iznosu od 11.800.000 kuna.

To su tri debitantska projekta, 'Garbura' Josipa Žuvana, igrano-animirani film 'Kućna prašina' Nine Violić, 'Sigurno mjesto' Juraja Lerotića te 'Bischofshofen' Igora Mirkovića i dokumentarno-igrani film 'Što da se radi?' Gorana Devića.

Od 39 prijava, sredstva su odobrena za četiri projekta kratkometražnih igranih filmova, u ukupnom iznosu od 1.090.000 kuna.

Na Javni poziv za poticanje proizvodnje dugometražnih i kratkometražnih dokumentarnih filmova stigle su ukupno 62 prijave, a sredstva su odobrena za sedam projekata u ukupnom iznosu od 1.980.000 kuna.

Od deset prijavljenih eksperimentalnih filmova sredstva su odobrena za četiri projekta u ukupnom iznosu od 450.000 kuna.

Hrvatski audiovizualni centar je izvijestio kako su neki projekti prebačeni u kategoriju poticanja razvoja scenarija i razvoja projekata, podkategoriju Razvoj projekta i scenarija, sukladno članku 7. Pravilnika o postupku, kriterijima i rokovima za provedbu nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva.

Hrvatsko audiovizualno vijeće na 93. sjednici odlučivalo je u sastavu - Zrinko Ogresta, Branko Schmidt, Lado Skorin, Branko Matutinović, Matko Burić, Damir Vujinović, Dinko Majcen, Nikola Francetić, Silvestar Kolbas i Josip Popovac.

Odluku o sufinanciranju donijelo je po prijedlozima Umjetničkog vijeća, u čijem su radu sudjelovali Sanja Kovačević, Mirna Belina, Jelena Paljan, Tomislav Šakić, Miroslav Sikavica, Neven Hitrec, Pavo Marinković i Mario Kikaš.