POTPORE MINISTARSTVA

Hasanbegović Zarezu ne da ni lipe, Svetoj Ceciliji 50 tisuća kuna

26.04.2016 u 14:46

Bionic
Reading

Na stranicama Ministarstva kulture objavljeni su rezultati natječaja za potpore izdavanju časopisa te još jednom svjedoče o zaokretu kulturne politike pod vodstvom ministra Zlatka Hasanbegovića. Tako dvotjednik za kulturu Zarez nije dobio nijednu kunu, a među portalima koji više ne mogu očekivati potporu Ministarstva nalaze se i brojni koji su kritički pisali o radu Ministarstva kulture

Ministarstvo kulture je u svojem programu Potpora izdavanju časopisa, koji uključuje elektroničke publikacije, za ovu godinu sveukupno podržalo 106 programa s iznosom od četiri milijuna i 980 tisuća kuna. Novčanu potporu Ministarstva dobilo je 83 časopisa i 23 elektroničke publikacije, a odbijeno je sveukupno 45 programa, među kojima je 17 elektroničnih publikacija i 28 časopisa.

Prvo što upada u oči jest odluka ministarstva kojemu je na čelu Zlatko Hasanbegović da ukine novčanu potporu dvotjedniku za kulturu Zarez, među čijim se osnivačima nalazila i bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Zarez nije dobio ni kune, što je značajna promjena u odnosu na protekle godine, u kojima su kulturni tjednik Vijenac Matice hrvatske i Zarez, nastao krajem devedesetih kao odgovor na nacionalističku uređivačku politiku Vijenca, manje-više dobivali jednak iznos potpore od Ministarstva kulture.

Vijenac je i ovaj put dobio novac, i to 600 tisuća kuna, a 400 tisuća kuna dobilo je Hrvatsko slovo, što znači da je petina sveukupno dodijeljenih sredstava za potporu književnim časopisima otišla na ove dvije publikacije. Matica hrvatska dobila je još nekoliko stotina tisuća kuna za izdanja svojih ogranaka, među njima primjerice za Godišnjak Ogranka Matice hrvatske u Belom Manastiru. Izdašno je podržana i udruga Centar za knjigu, čiji su časopisi Quorum i Tema dobili sveukupno 110 tisuća kuna, dok je Društvo hrvatskih književnika (DHK) dobilo 250 tisuća za časopise Most, Književna republika i Književnost i dijete. I ogranci DHK u Rijeci i Istri dobili su nemale potpore, prvi 50 tisuća za časopis Književna Rijeka a drugi čak 90 tisuća za Novu Istru. Glas koncila dobio je 50 tisuća za časopis za duhovnu glazbu Sveta Cecilija te još 10 tisuća za Lađu.

Sveta Cecilija po mišljenju Ministarstva kulture zaslužuje veću potporu od etabliranih časopisa kao što su Treća Centra za ženske studije (20 tisuća), Fantom slobode (30 tisuća), Libra libera (30 tisuća) itd., no zato je ionako izdašno financiran HAZU dobio 190 tisuća kuna za svoj časopis Forum. Hrvatsko društvo pisaca (HDP) je pak za svoja različita izdanja dobilo 270 tisuća potpore. Hrvatsko izdanje Le Monde Diplomatiquea je podržano s nemalih 300 tisuća kuna.


Portal Arteist novinarke i književnice Maje Hrgović dobio je potporu Ministarstva kulture

Kada je pak riječ o elektroničkim publikacijama koje su dobile potporu, može se primijetiti da je Hasanbegovićevo ministarstvo dalo 20 tisuća kuna portalu Drage Pilsela Autograf.hr, oko kojega su se na prethodnim natječajima stvorile velike kontroverze, prvenstveno zbog diskrecijske odluke ministrice Zlatar Violić da mu dodijeli 70 tisuća kao neprofitnom mediju. Dalje, 150 tisuća kuna dobila je udruga Kulturni klub za portale filmovi.hr, klasika.hr, kazaliste.hr, opera.hr i plesnascena.hr, a 110 tisuća su dobila Moderna vremena info. S potporom od 50 tisuća (prije je dobio 30 tisuća) podržan i Arteist Maje Hrgović dok je Booksa dobila isti iznos za svoj program ‘Udarni ciklusi’.

Kada je riječ o onima koje Ministarstvo kulture ne smatra vrijednima potpore, na listi odbijenih se mogu naći feministički portal Muf, H-alter i Lupiga, Kulturpunkt i Vox Feminae. Ipak, nema sumnje da će najviše pozornosti u kulturnoj javnosti izazvati odluka da se Zarezu ne dodijeli ni jedna jedina kuna, čime se zapravo dovodi u pitanje opstanak ovog kulturnog dvotjednika.

Odluke Ministarstva o financijskoj potpori programima u kulturi možete detaljnije proučiti OVDJE