DRŽAVNA PRIZNANJA

Hasanbegović podijelio nagrade Vladimir Nazor

20.06.2016 u 11:44

  • +10

Svečana dodjela nagrade Vladimir Nazor za najbolja umjetnička ostvarenja

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ministarstvo kulture

Bionic
Reading

Laureatima Nagrade Vladimir Nazor, najviše državne nagrade za umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za godinu 2015., uručio je u nedjelju navečer u Zagrebu ministar kulture Zlatko Hasanbegović, poručivši kako tim nagradama Hrvatska nagrađuje svoje uglednike, čija postignuća nadahnjuju i uživaju poštovanje svekolike hrvatske javnosti.

Riječ je o "antologijskim postignućima dvanaest odličnika, predstavnika različitih generacija, čiji životni opusi i pojedinačna umjetnička ostvarenja iz protekle godine zrcale bogatstvo različitosti izražajnih estetika i umjetničkih vokacija", istaknuo je ministar Hasanbegović.

"Nagradom koja se dodjeljuje već 56 godina oni se nagrađuju za iznimnu duhovnu i stvaralačku kreativnost kojom oblikuju suvremenu nacionalnu umjetnost i kulturu. Iza ostvarenja tako visoko postavljenih ciljeva stoji izniman stvaralački čin kao odraz delikatnosti individualnog autorskog rukopisa i njegove osebujne raznolikosti", kazao je ministar kulture na svečanoj dodjeli u Hrvatskom državnom arhivu.

Nagradu "Vladimir Nazor" dodjeljuje Republika Hrvatska i to u dvije kategorije - kao nagradu za životno djelo, te kao godišnju nagradu, na području književnosti, glazbe, filmske umjetnosti, likovne i primijenjene umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.

Ove godine, Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo primili su Pavao Pavličić za književnost, Alfi Kabiljo za glazbu, za filmsku umjetnost Eduard Galić, za likovne i primijenjene umjetnosti Zlatko Keser, Ivica Boban za kazališnu umjetnost, te Josip Uhlik za arhitekturu i urbanizam

Laureati godišnje Nagrade "Vladimir Nazor" za 2015. su, za književnost Delimir Rešicki za zbirku pjesama "Lovci u snijegu"; za glazbu Aljoša Jurinić za pijanistički recital posvećen opusima Frédérica Chopina; za filmsku umjetnost Ivona Juka za scenarij i režiju filma "Ti mene nosiš"; te za likovne i primijenjene umjetnosti Svjetlan Junaković za izložbu "Radi se o tom da zaustavim konja" u Gliptoteci HAZU.

Za kazališnu umjetnost Anja Šovagović je godišnju Nagradu "Vladimir Nazor" dobila za ulogu Violet Weston u predstavi "Kolovoz u okrugu Osage" zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle, a za arhitekturu i urbanizam Radionica arhitekture i Vanja Ilić za Muzej vučedolske kulture.

Ministar Hasanbegović čestitao je dobitnicima, poželjevši im i nadalje "nove stvaralačke i umjetničke uspjehe na dobrobit hrvatske kulture i njezine međunarodne afirmacije".

Predsjednik Odbora Nagrade, predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić istaknuo je kako je "u ovim kriznim i nesigurnim vremenima potrebniji nego ikada duh optimizma, zajedništva i vjere u sebe i snagu umjetnosti, koji je svojim stvaralaštvom širio Vladimir Nazor, velikan hrvatske književnosti čiju 140. godišnjicu rođenja Hrvatska ove godine slavi".

"Djela ovogodišnjih dobitnika svjedoci su specifičnosti suvremenoga trenutka, osebujnih stilova i različitih svjetonazora, što je najbolja potvrda pluralizma i živosti hrvatske kulturne i umjetničke scene", poručio je Kusić.

U ime nagrađenih, Odboru je zahvalio akademik Pavao Pavličić, koji je istaknuo kako je ta nagrada tim posebnija jer nosi ime "pjesnika za kojega je književnost, ili umjetnost općenito, bila najbolji ili čak jedini način da čovjek sebi objasni svijet i život".

"Ta se nagrada daje onima koji su u jednoj godini ili cijelome radnom vijeku živjeli vlastitu umjetnost, baš kao što je to činio i naš pjesnik", kazao je Pavličić, te zahvalio "svima onima koji su taj naš izbor prepoznali i vrednovali".

"Za nas je velika nagrada bilo već i to što smo dobili priliku da se umjetnošću bavimo, ali nam mnogo znači što nam se stavlja do znanja da to nismo činili uzalud", doado je Pavličić.

Nagradu "Vladimir Nazor" dodjeljuje Odbor na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti. Predsjednika i članove Odbora, na prijedlog ministra kulture, imenuje Hrvatski sabor iz redova umjetnika, kulturnih i javnih djelatnika. Na čelu odbora je akademik Zvonko Kusić, a članovi su Nikola Polak, akademkinja Dubravka Oraić Tolić, Branko Ivanda, Biserka Rauter Plančić, Almira Osmanović, akademik Stanislav Tuksar, Joško Ševo i Ivica Kunčević.

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim umjetnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji je stvaralački put zaokružen, a djela i ostvarenja ostaju trajno dobro RH.

Godišnja nagrada dodjeljuje se umjetnicima za najbolja umjetnička ostvarenja koja su bila objavljena, izložena, prikazana ili izvedena tijekom protekle godine, kao i grupi umjetnika za kolektivna umjetnička ostvarenja.

Dodjelu, kojoj je nazočio velik broj predstavnika hrvatske kulturne, političke i društvene javnosti, zaključio je klavirski recital najmlađega dobitnika ovogodišnje nagrade, Aljoše Jurinića.