MUSLIMANSKI SMISAO ZA HUMOR

Haram ili Halal? Kako smiriti napetost smijehom

09.06.2010 u 07:47

Bionic
Reading

Scena u kojoj mladi musliman odbija jesti rukama i zahtijeva viljušku, u kojoj djevojka stavlja veo, po prvi put, da bi zavela dečka, koji također po prvi put nosi dželabu, samo su neki od skečeva nove web serije 'Islam School Welkoum' koja delikatnoj temi islamske religije pristupa neočekivano svježe i posve neopterećeno

Radnja web serije 'Islam School Welkoum', koja je od samog početka dobila značajnu medijsku podršku, kako u francuskoj tako i u međunarodnoj javnosti, veoma je jednostavna: troje mladih Francuza, muslimanskog podrijetla, pod pretpostavkom da su skrenuli s 'pravog puta' islama, nađu se u Marakešu na religijskom naukovanju kod lokalnog učitelja koji će ih vratiti na put izvornih islamskih vrijednosti.

Ubrzo se ispostavlja da je učitelj zapravo lokalni varalica koji je na papirima zamijenio titulu turističkog vodiča duhovnim vodičem, a scene naukovanja postaju mjesto izokretanja većine klišeja koji kruže o islamu. Tako se naukovanje o braku svodi na parole tipa 'najvažnija lekcija u braku jest obuka muslimanske žene', dok se seksualni odgoj svodi na upozorenje 'nećeš biti pravi musliman sve dok si opsjednut seksom'.

Dakako, produkcijski uvjeti 'Islam School Welkouma' su daleko od profesionalnih, gluma je posve amaterska, no zavidna količina zdrave ležernosti prema temi teško se može pronaći u bilo kojem mainstream mediju.

Usprkos komornim uvjetima, serija je dobila jasnu potporu u muslimanskoj zajednici. Naime, uz glumački kolektiv A part ça tout va bien iz Bordeauxa seriju producira Saphir News, najveći web portal muslimanskog svijeta na francuskom jeziku. Namjera im je jasna - 'smiriti napetosti smijehom'.

Autori objašnjavaju: 'Ne radi se o ismijavanju islama ili religije uopće, već o ironiziranju nekih licemjernih praksi, kao i predrasuda s kojima im se često prilazi.' A samo jedna od brojnih predrasuda koje Zapad gaji i redovito pothranjuje jest ona da su muslimani lišeni smisla za humor, posebice kad se radi o pitanjima islama. Humor u seriji je ponekad suptilan, a ponegdje preočit, no 'Islam School Welkoum' ionako ne pretendira da bude  remek-djelo politički nekorektnog web pamfleta.

Kako piše Nouvel Observateur u svojoj kritici, 'u ovo doba rastuće islamofobije, smijeh muslimana, čak i među njima, može se činiti kao izvođenje složene baletne figure na rubu provalije pod naletom kiše'. Stoga, ne radi se zapravo o tome da se želi dati pozitivan odgovor na pitanje 'imaju li muslimani smisla za humor?' (koje razvidno svjedoči o stupnju ideološke zadojenosti), već da se malo olabave i previše napregnuti zidovi nerazumijevanja.