Festival Jazz is Back! BP

Grožnjan okupio svjetske jazz glazbenike, donosimo detalje o programu festivala

21.07.2022 u 14:14

Bionic
Reading

Festival Jazz is Back! BP, Ljetna jazz škola i Croatia Drum Camp, tri su velika programa Hrvatske glazbene mladeži koji su i ove godine privukli poznate svjetske jazz glazbenike i mlade talente u čaroban istarski gradić Grožnjan, izvijestili su u četvrtak iz Hrvatske glazbene mladeži

Naime, ovih dana svaka ulica u Grožnjanu odzvanja jer su u tijeku radionice učenika i njihovih mentora, a večernji sati završavaju koncertnim večerima na kojima su do sada, između ostaloga, nastupili Primož Grašić, Mario Mavrin, Vid Jamnik, Blaž Jurjevčić, Tijan Grašić, Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Elvis Penava, John Riley, Lea Lovrenčić, Joe Kaplowitz, Goran Rukavina, Zvjezdan Ružić, Jim Rotondi, Dick Oatts, Jon Boutellier, Gary Smulyan, Andrea Pozza, Aldo Zunino, Bernd Reiter, Svjetski jazz orkestar glazbenih mladeži (JM Jazz World Orchestra) i drugi.

"Ljetna jazz škola Hrvatske glazbene mladeži (HGM) ove godine okupila je mlade sudionike iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Njemačke, Singapura, Bugarske, Izraela. Edukacija je utemeljena na individualnom radu s profesorima i mentorima gdje se obrađuje sviranje u manjim sastavima, kako funkcionira dobra ritam sekcija, te kako improvizirati na zadanu temu i harmonijski slijed", naveli su organizatori. Dodali su kako mentori Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Elvis Penava, Lea Lovrenčić, Joe Kaplowitz, Goran Rukavina, Dick Oatts i Karlheinz Miklin Jr.

U rezultatima njihove edukacije publika će imati priliku uživati pri samom završetku Festivala Jazz is Back! BP i to 26. srpnja kada mentori i učenici zajedno nastupaju a koncert će se održati na terasi Belvedere od 21 sat.

Inače, Croatia Drum Camp seminar namijenjen je bubnjarima i perkusionistima, a mlade sudionike iz Hrvatske, Ukrajine i Slovenije mentorski vode Famoudou Don Moye, John Riley, Karlheinz Miklin Jr. i Marko Lazarić koji ih uče o raznim stilovima i tehnikama sviranja. Publika će imati priliku uživati u njihovu nastupu u nedjelju 24. srpnja.

Jedna od festivalskih poslastica za sve jazz zaljubljenike je zajednički nastup mentora Ljetne jazz škole i Croatia Drum Campa koji će se održati u subotu 23. srpnja, dok će večeras nastupiti Borna Šercar & Lado, a u petak, 22. srpnja žena za sva vremena, Zdenka Kovačiček i Green House Band.