ODBILI POSUDBU

Grčka želi povratak partenonskih skulptura

12.06.2009 u 10:09

Bionic
Reading

Grčka je odbila ponudu Britanskog muzeja da joj posudi mramorne skulpture skinute s partenonskih frizova zbog kojih se dvije zemlje već dugo prepiru, jer Atena smatra da bi njezin pristanak na posudbu 'ozakonio krađu' koju je u 19. stoljeću počinio britanski diplomat

'Ova vlada, a isto bi učinila i svaka druga grčka vlada, mora odbiti ponudu', rekao je ministar kulture Antonis Smaras. 'Prihvatiti tu ponudu značilo bi ozakoniti skidanje dijelova friza i komadanje Partenona počinjeno prije 207 godina', dodaje ministar.

Samaras je reagirao na izjave glasnogovornice Britanskog muzeja Hannah Boulton koja je ponudila posudbu skulptura Grčkoj na tri godine. Boulton je dodala da Grčka, ako prihvati ponudu, mora priznati pravo vlasništva muzeja nad tim predmetima.

Grčka već dugo vodi kampanju za povrat umjetnina neprocjenjive vrijednosti, koje je s Partenona 1806. skinuo lord Elgin, tadašnji britanski veleposlanik u Otomanskom Carstvu, i prodao British Museumu. Elegin je za uklanjanje dijelova friza dobio formalno dopuštenje otomanskih vlasti, a lord Byron ga je već tada nazvao vandalom i pljačkašem.