TREBAT ĆE JOŠ NOVCA

Gradonačelnik Čehok obišao radove na obnovi varaždinskog HNK

31.08.2018 u 09:47

Bionic
Reading

U varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu u tijeku su opsežni radovi na obnovi Velike koncertne dvorane i postavljanju lifta, a radilište je u četvrtak u pratnji intendantice Jasne Jakovljević obišao gradonačelnik Ivan Čehok sa suradnicima

Obnova zgrade HNK počela je još 2005. uz potporu Ministarstva kulture i tadašnjeg ministra Bože Biškupića te Grada Varaždina. Svih su tih godina obnavljani redom termo i hidro izolacija, sanitarni čvorovi, centralno grijanje, krov, obavljeni su brojni sanacijski i rekonstrukcijski radovi, a sad je na red došla i Velika koncertna dvorana koja nije obnavljana punih 70 godina.

'Koncertna dvorana bila je već u jadnom stanju, ali ono što ćemo sad imati mislim da zaista dolikuje gradu kao što je Varaždin i ovakvoj jednoj instituciji. Dvorana će biti temeljito obnovljena na prirodan način, dakle izvorno, a u svemu su sudjelovali i konzervatori', rekao je Čehok uz napomenu da će biti obnovljene i sjedalice te parket, ali samo djelomično.

'Nećemo ga cijelog mijenjati, već ćemo sad napraviti samo ono najnužnije. Naime, kad će krenuti obnova glavnog gledališta, odnosno velike pozornice, ovdje će se održavati predstave, a nakon što pozornica bude obnovljena, u koncertnoj ćemo dvorani obnoviti cijeli parket', najavio je. Naglasio je kako je riječ o velikim radovima te zahvalio Ministarstvu kulture, ali i brojnim donatorima koji su se uz Grad Varaždin uključili u financiranje.

  • +11
Gradonačelnik Ivan Čehok u obilasku gradlišta u HNK Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Osim što se obnavlja Velika koncertna dvorana, postavlja se lift za nepokretne, odnosno slabije pokretne osobe.

'Ova zgrada ima više od 180 godina, a dosad nismo imali lift, što nije dobro za jedan grad koji želi ukloniti sve arhitektonske barijere i svim svojim građanima pružiti mogućnost da budu recipijenti kulturnih priredbi. Ovo je zaista jedan iskorak koji smo ranije trebali napraviti, ali nikad nije kasno', kazao je varaždinski gradonačelnik.

U proteklih 13 godina Grad Varaždin je u obnovu i održavanje zgrade HNK uložio više od 10 milijuna kuna, a za radove koji se trenutno obavljaju je, zajedno s Ministarstvom kulture, osigurao 330 tisuća kuna, no sredstava će trebati još, pa je Čehok pozvao donatore.

Intendantica Jasna Jakovljević najavila je da će uskoro početi i obnova gledališta. 'Glavna pozornica još nije taknuta, ali projekt je napravljen, dobivena je građevinska dozvola i sad čekamo europski fond za obnovu kulturne baštine i to bi bila završna obnova ove kuće. Sretni smo i što ćemo imati lift, što će pristup svim dvoranama biti omogućen, a posebno smo zadovoljni što će nakon 70 godina Koncertna dvorana biti obnovljena i bit će jedna od najljepših u Hrvatskoj', izjavila je Jakovljević.