DRAMA SEZONE U SPLITU

Grad raspušta Kazališno vijeće, Vijeće razrješuje Štrljića

25.03.2010 u 14:59

Bionic
Reading

Farsa, prijetnje, zakulisne igre, nestale, a potom i zabranjene peticije, napadni odlasci, podmetanja, obmane, šok, nevjerica… Tiskovna konferencija kazališnog vijeća HNK Split obilovala je dramatskim obratima vrijednim jednog pristojnog impromptua

Sazvana u četvrtak, 25. ožujka, konferencija je bila prilika članovima Kazališnog vijeća da reagiraju na najave Gradskog vijeća o njihovom raspuštanju. Konferencija je protekla u vidno uzbuđenom tonu aktera Vijeća, koji su govorili o 'nedemokratskom postupku', 'žalosnom trenutku' i 'napadu na civilizacijske tekovine'. Kao razloge raspuštanja Kazališnog vijeća, Gradsko vijeće navodi nepravilnosti u provođenju natječaja za budućeg intendanta, što je inače tema koja već neko vrijeme natkriva sve ostale teme splitskog kulturnog života.

Splitsko kazalište bez intendanta i bez Vijeća

Naime, intendantu Milanu Štrljiću mandat istječe u listopadu 2010, a novi natječaj, raspisan pa poništen, pokazao se problematičnim u nizu odredbi.

S jedne strane, intendant je tražio uključenje klauzule o pet godina iskustva na rukovodećoj poziciji čime je jasno htio deklasirati potencijalnu konkurenciju koja bi mu onemogućila treći mandat. S druge strane, grad je propustio izraditi programski i financijski okvir za četverogodišnje razdoblje, temeljni dokument nužan za provedbu natječaja. Gradske službenice Nansi Ivanišević i Anđelka Visković također su inzistirale na 'olabavljenju' kriterija za izbor novog intendanta, prema kojima bi srednja stručna sprema bila dovoljna za budućeg intendanta, čime bi se otvorio prostor novim kandidatima s blagoslovom grada.

Slijedom proturječnih pritisaka i odbijanja da se pokore istima, Kazališno vijeće je većinom od četiri glasa (Nenni Delmestre, Ivana Tomić-Ferić, Goran Sučić, Vanesa Kleva) i jednim protiv (Marko Pecotić, manji dio mandata, član kojeg je izabralo Gradsko vijeće) na konferenciji izglasalo prijedlog za razrješenje intendanta.

Član kazališnog vijeća Goran Sučić završio je svoje izlaganje izjavom 'neka se nastavi neznanje' jasno govoreći da za temu kulture u gradu nisu imali valjana sugovornika i da su motivi za izbor novog intendanta više poslovno-investitorske, no umjetničke naravi. Predsjednica Vijeća, redateljica Nenni Delmestre, koju su izabrali kazališni umjetnici, istaknula je kako je Vijeće (neuspješno) nastojalo ograničiti moć intendanta koji može samostalno i bez nadzora raspolagati s iznosima do tri i pol milijuna kuna.

O potencijalnim kandidatima za intendanta, vijeće nije htjelo spekulirati pa je javnost tako ostala prikraćena za nova ili stara showbizz imena kojima životopisi prestaju na stavci SSS.

Opća konfuzija

U trenutačnoj upravljačkoj i statutnoj zavrzlami splitskog kazališta daju se razbrati tri glavne struje. Kazališno vijeće, kao vanjsko savjetodavno tijelo koje je na najboljem putu prema razrješenju na polovici svog prvog mandata; intendant Štrljić s jasnim ambicijama za treći uzastopni mandat; Grad Split kao osnivač HNK Split s vlastitom agendom koja se očito nimalo ne poklapa s prvim dvjema opcijama.

Slijed poništenih natječaja, zabranjene peticije unutar kazališta za potporu Kazališnom vijeću od strane poslovnog direktora Milivoja Hekmana, razrješenje Vijeća pa i aktualnog intendanta, sigurno su tek početne epizode u krizi splitskog kazališta, koje očito teško podnosi ne-autokratsko upravljanje u obliku suradnje.